Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Susko: Rekonštrukcie súdov sa nestíhajú

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister deklaroval, že rezort prijal viaceré opatrenia na zvrátenie súčasného stavu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. marca (TASR) - Rekonštrukcie súdov sa nestíhajú zrealizovať do konca roka 2025. Hrozí preto, že Slovensku nevyplatia takmer 300 miliónov eur z plánu obnovy. Na pondelkovej tlačovej konferencii na to upozornil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Avizoval, že preto prebiehajú intenzívne debaty o posune termínov alebo revízii plánu obnovy.

Spresnil, že ani jeden z 23 projektov obnovy súdnych budov nemožno zrealizovať v záväznom termíne. "Projekty takmer za 300 miliónov eur sme mali nájsť niekde v polovici procesu, ale po dôkladnej analýze sme zistili, že sme len na začiatku, v bode nula. Jeden musel byť pritom pre jeho netransparentnosť zrušený," uviedol.

Priblížil, že ide o rekonštrukciu Mestského súdu Bratislava III a Bratislava IV, ktoré sa mali presťahovať do spoločnej budovy. "V rámci analýzy procesu sme identifikovali netransparentné vyhodnocovanie stanovených kritérií a absolútne nedostatočné zapojenie zástupcov dotknutých súdov do procesu výberu takejto budovy," ozrejmil Susko.

Meškanie podľa neho vzniklo manažérskym zlyhaním bývalého vedenia rezortu spravodlivosti. "Termíny boli už v čase schvaľovania nereálne. (...) Ďalší dôvod bol ten, že od roku 2022 sa s projektami nič neurobilo," skonštatoval.

Minister deklaroval, že rezort prijal viaceré opatrenia na zvrátenie súčasného stavu. Tiež, že intenzívne rokuje s úradom podpredsedu vlády pre plán obnovy. "Pokiaľ máme informácie, prebiehajú aj intenzívne rokovania medzi podpredsedom, respektíve Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou (NIKA) a Európskou komisiou, aby sme mali možnosť či už urobiť revíziu celého plánu obnovy alebo posun termínov," dodal.

V prípade, že sa iné podmienky vyrokovať nepodarí a Slovensko nedostane peniaze z plánu obnovy, bude podľa Suska potrebné hľadať zdroje. "Budeme musieť ísť do nejakého krízového režimu. Budeme musieť pravdepodobne vybrať najakútnejšie problémové budovy a žiadať ministerstvo financií o pomoc v tejto oblasti a pokúšať sa hľadať zdroje zo štátneho rozpočtu alebo z iných zdrojov," zhrnul Susko.

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) deklarovala, že vo svojej funkcii urobila všetko preto, aby sa projekty mohli zrealizovať v termíne. Odmieta, že by nastavila nereálne lehoty. Upozornila, že reforma bola účinná neskôr, za čo nemohla. Skritizovala, že Susko vystúpil s kritikou po šiestich mesiacoch od nástupu do funkcie. Pýta sa, čo za polrok urobil. "Vidím to tak, že šesť mesiacov nerobili nič. (...) Nech robia a keď budú robiť, tak to stihnú," skonštatovala. Susko je podľa nej ochotný obetovať projekty aj vyčlenené peniaze, len aby súdnu reformu zvrátil. Verí, že Európska komisia sa bude snažiť hľadať riešenia.

Bývalý minister spravodlivosti a súčasný podpredseda KDH Viliam Karas podotkol, že do funkcie nastúpil v čase, keď nebolo možné určovať takmer žiadne parametre súdnej mapy, ale zachrániť, čo sa dá v záujme elementárneho fungovania súdov. "V rámci nevyhnutného krízového opatrenia som navrhol a presadil aspoň päťmesačné oddialenie implementácie, počas ktorej sme sa s vypätím všetkých síl v rámci krízového manažmentu snažili dobehnúť, čo sa dá," skonštatoval s tým, že sa to týka aj budov a sídiel súdov. Je presvedčený, že ak by v rovnakom tempe a nasadení pokračovali aj jeho nasledovníci, väčšinu problémov by sa podarilo odstrániť. "Úlohou nás všetkých však teraz je manažovať krízu a hľadať riešenia v prospech spravodlivosti," dodal.