Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Čaputová a Nicholsonová vystúpia na konferencii v Bruseli

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR Jaroslav Novák

Konferenciu pripravila podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť (EK) Vera Jourová.

Brusel 1. marca (TASR) - Na konferencii "Ženy vo verejnom živote" v 6. marca v Bruseli sa prostredníctvom videoodkazu zúčastní aj prezidentka SR Zuzana Čaputová a na jednom z pracovných panelov vystúpi europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Konferenciu pripravila podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť (EK) Vera Jourová, informuje o spravodajca TASR.

Konferencia bude zameraná nielen na účasť žien v politike a vo verejnej diskusii, ale aj na fenomén odchodu žien z verejného pôsobenia v dôsledku pretrvávajúcich prejavov nenávisti a vyhrážok a to aj v online prostredí. "Videli sme nedávne príklady slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej či expremiérky Nového Zélandu Jacindy Ardernovej," uvádza sa v stanovisku kabinetu podpredsedníčky EK.

Účastníčky bruselskej konferencie budú hovoriť o dôvodoch, prečo ženy političky, ale aj novinárky a aktivistky opúšťajú verejný priestor a hľadať praktické riešenia, aby k tomu nedochádzalo.

Úvodné slovo bude mať Jourová, po nej vystúpia srbská premiérka Ana Brnabičová a vicepremiérka Severného Macedónska Slavica Grtkovska. Účastníkov konferencie cez videopríhovor z kongresu Európskej ľudovej strany v Bukurešti pozdravia predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Na diaľku sa prihovoria aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, bývalá šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová a kanadský premiér Justin Trudeau.

Na pracovnom paneli "Ženy v politike" vystúpi slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), eurokomisárka pre rodovú rovnosť Helena Dalliová, predsedníčka organizácie Ženské líderky v politike (Women Political Leaders) Silvana Kochová Merinová a vedúca oddelenia bezpečnosti žien v spoločnosti Meta Cindy Southworthová.

Medzi účastníkmi bude aj Maria Ressa, spoluzakladateľka digitálneho spravodajského serveru Rappler. V októbri 2021 získala Nobelovu cenu za mier ako uznanie za úsilie chrániť slobodu prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)