Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Časti Slovenska zasiahli požiare, hasiči sú v najvyššej pohotovosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriána Antošková

Vysoké teploty, ktoré momentálne sužujú Slovensko a ľudský faktor sú dôvodom početných požiarov v niektorých oblastiach Slovenska.

BRATISLVA 30. apríla (TASR) - Slovensko trápia početné požiare. Na vine je extrémne teplé počasie, ktoré meteorológovia zaznamenali v závere apríla. Podľa pracovníkov SHMÚ ide o najvyššie teploty za posledných 60 rokov.

Požiare v Liptove hasia aj vrtuľníky z prešovskej leteckej základne



Tri vrtuľníky z prešovskej leteckej základne dnes na základe požiadavky Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) pomáhajú pri hasení požiarov v Liptove. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR a poverený hovorca ministerstva obrany (MO) SR Milan Vanga.

Krátko po deviatej hodine vzlietol podľa neho z prešovskej leteckej základne vrtuľník Mi-17M, aby pomohol uhasiť požiar lesného porastu v katastri obce Vyšná Boca - Salašky. „Po hodine vzlietol aj druhý vrtuľník Mi-17 LPZS na pomoc pri hasení ďalšieho lesného požiaru, ktorý lokalizovali neďaleko Ružomberka – časť Hrboltová, v pohorí Čebrať vo Veľkej Fatre. Tento stroj po uhasení požiaru krátko popoludní odletel smerom k obci Vyšná Boca, aby sa pripojil k pomoci pri zásahu kolegov. Tretí vrtuľník vzlietol krátko pred 13. hodinou a pripojí sa k dvom zasahujúcim vrtuľníkom v katastri obce Vyšná Boca – Salašky,“ uviedol Vanga.

Pripomenul, že oheň horí v neprístupnom teréne, kam sa cisterny s vodou nemôžu dostať. Preto je hasenie rozsiahleho požiaru závislé od vrtuľníkov s bambi-vakmi na vodu, ktorých kapacita je 2000 litrov, dodal Vanga.

Hasiči likvidujú požiar nad popradskou mestskou časťou Kvetnica 30. apríla 2012.
Foto: TASR/Adriana Antošková


Požiar zničil osemnásť hektárov lesa, na vine sú ľudia



Lesy na vrchu Javor pri obci Budiná a pri dedine Ábelová na Ábelovských lazoch v okrese Lučenec monitorovali ešte dnes, aby sa opätovne nerozhoreli nedeľňajšie lesné požiare. Ako TASR informoval hovorca Krajského hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Erik Piater, pri oboch obciach vyhorelo osemnásť hektárov. Oheň majú na svedomí pravdepodobne vypaľovači trávy.

V nedeľu krátko po 13. hodine vyštartovali hasiči likvidovať lesný požiar do obce Budiná. Stromy začali horieť na vrchu Javor. "Na miesto požiaru šlo najskôr päť príslušníkov Hasičského a záchranného zboru z Hasičskej stanice v Lučenci. K dispozícii mali dva kusy hasičskej techniky. Najskôr ho likvidovali pomocou jednoduchých hasiacich prostriedkov a vodných prúdov. Vzhľadom na rozsah požiaru boli na miesto udalosti vyslané aj ďalšie dva kusy techniky so šiestimi príslušníkmi z Hasičskej stanice v Detve a Poltári," informoval Piater.

Požiar pri Budinej zasiahol plochu osem hektárov. Škodu na lesnom poraste odhadli predbežne na 500 eur. Ešte pred úplnou likvidáciou prvého požiaru hasičov privolali k ďalšiemu ohňu. Krátko pred 15.00 sa vznietil les pri obci Ábelová na Ábelovských Lazoch. "Na miesto boli vyslaní štyria príslušníci z Hasičskej stanice v Lučenci. Počas jazdy boli získané ďalšie informácie o ploche požiaru a tak k nim vyslali ďalšie dva kusy techniky so šiestimi príslušníkmi z Hasičskej stanice vo Zvolene a v Detve. Po príchode zistili, že horí približne päť hektárov v ťažko dostupnom teréne. Nakoľko sily a prostriedky hasičov nestačili, na likvidáciu požiaru sa postupne presunuli všetci príslušníci s technikou z požiaru lesného porastu pri obci Budiná a posilnili ich o ďalšie dva kusy techniky z Hasičskej stanice v Poltári a v Banskej Bystrici, pričom požiar zasiahol ďalších päť hektárov," dodal hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici.

Po lokalizácii požiaru hasičské družstvá likvidovali lokálne ohniská až do neskorých nočných hodín. Aj v tomto prípade bolo príčinou vzniku požiaru vypaľovanie suchého trávnatého porastu neznámou osobou. Škodu tam odhadli na 4000 eur.

Hasiči ratovali les v Podlaviciach



K požiaru zmiešaného lesného porastu v Podlaviciach v Banskej Bystrici boli dnes privolaní hasiči. Požiar mali pred hodinou už pod kontrolou, priblížil TASR hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Erik Piater.

Požiar bol nahlásený o 12.18 h a na miesto boli vyslaní šiesti hasiči a dve hasičské cisterny.

Podľa Piatera bolo v rámci Banskobystrického kraja dnes viacero výjazdov k požiarom suchej trávy a vypaľovaniu.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván