Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

České voľby prezidenta rozdelili aj slovenskú pravicu a ľavicu

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zatiaľ čo predstavitelia pravice pred druhým kolom voľby väčšinou podporovali Karla Schwarzenberga, poslanci Smeru-SD držali palce Milošovi Zemanovi.

Bratislava 26. januára (TASR) - České prezidentské voľby rozdelili aj predstaviteľov slovenských parlamentných strán. Zatiaľ čo predstavitelia pravice pred druhým kolom voľby väčšinou podporovali Karla Schwarzenberga, poslanci Smeru-SD držali palce Milošovi Zemanovi. Všetci sa však zhodujú na tom, že plne rešpektujú výber českých voličov.


"Rozhodli voliči, treba to rešpektovať. Mojim favoritom bol pán Schwarzenberg, ale vždy je treba rešpektovať vôľu ľudí," vyhlásil predseda Mosta - Híd Béla Bugár. Dodal, že Milošovi Zemanovi bude dodávať autoritu aj to, že bol zvolený v priamej voľbe.

"Treba rešpektovať vôľu ľudí. Ja som držal palce pánovi Schwarzenbergovi. Ale som rád, že majú priamu voľbu prezidenta a že my sme ju mali na Slovensku už trikrát, takže je to niečo, v čom sme Čechov predbehli," reagoval líder OĽaNO Igor Matovič.

"Rešpektujem voľu občanov českej republiky. Neskrývam, že osobne som fandil kniežaťu," povedal pre TASR aj Pavol Abrhan (KDH).

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo sa v minulosti tiež vyjadroval v prospech pravicového kandidáta na post českého prezidenta. "Považujem za nenáležité sa už teraz vracať k súťaži, keď je víťaz známy. Naopak, gratulujem víťazovi," reagoval dnes pre TASR Frešo.

Volebný zisk víťazného kandidáta Miloša Zemana a vysoká účasť vo voľbách dala podľa neho Zemanovi silný mandát na výkon funkcie prezidenta. "Nášmu bratskému národu, českým občanom, gratulujem k zvoleniu si prezidenta v historicky prvej priamej voľbe. Víťazovi Milošovi Zemanovi želám vo funkcii veľa úspechov. Nech je jeho úradovanie vo funkcii prezidenta ďalším úspešným obdobím pre Českú republiku," dodal Frešo.

"Gratulujeme našim západným susedom k zvoleniu prvého prezidenta v priamej voľbe. V osobe Miloša Zemana si Česi zvolili skúseného politika, ktorý bude aktívny na domácej politickej scéne," vyhlásil poslanec za SaS Juraj Droba. "Veríme, že jeho kroky budú vedené predovšetkým rozvahou a Slovensko aj naďalej ostane najbližším spojencom a priateľom Českej republiky," zdôraznil Droba.

Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková držala v predvolebnej kampani palce Zemanovi. "Sledovala som prvé priame české voľby a blahoželám novozvolenému prezidentovi. Som rada, že vyhral sociálny demokrat," povedala. "Bola to priama voľba, prezident bude mať o to silnejší mandát. Obaja kandidáti, ktorí postúpili do druhého kola, boli skúsení politici. Jeden reprezentoval pravicu, druhý ľavicu a ľudia si vybrali," konštatovala Laššáková.

Víťazom historicky prvej priamej voľby prezidenta Českej republiky sa dnes po rozhodujúcom druhom kole hlasovania stal bývalý premiér Miloš Zeman, ktorý porazil Karla Schwarzenberga.