Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Chorých v čakárňach lekárov pribudlo, chrípkové prázdniny malo 15 škôl

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Chorobnosť tak oproti predchádzajúcemu týždňu stúpla o 5,1 percenta.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Pacientov v ambulanciách lekárov tento týždeň pribudlo. Doktori nahlásili 49.185 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť tak oproti predchádzajúcemu týždňu stúpla o 5,1 percenta.

"Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Prešovskom," informoval TASR hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 4901 ľudí, chorobnosť stúpla o 10,2 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. "Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov," povedal Mikas. Chrípkové prázdniny vyhlásili tento týždeň v 11 materských a štyroch základných školách. V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári aj dva prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). V tomto týždni ho však nediagnostikovali nikomu.

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Očkovanie preplácajú všetky zdravotné poisťovne.


Pre chrípku zatvorili v Prešovskom kraji dve škôlky a jednu základnú školu


V Prešovskom kraji pre vysoký počet chorých detí na rôzne prejavy respiračných onemocnení v tomto týždni prerušili výchovno-vzdelávací proces v dvoch materských školách v okresoch Stará Ľubovňa a Vranov nad Topľou, neučilo sa ani v jednej základnej škole v okrese Svidník. Stalo sa tak napriek tomu, že v porovnaní s minulým týždňom počet chorých na akútne respiračné ochorenia klesol o takmer 800 prípadov.

Do ambulancií s týmto ochorením prišlo 6436 ľudí, pred týždňom ich bolo až 6644. Počet chorých na chrípku však medzitýždenne vzrástol z 569 na terajších 659, čo je nárast o 91 pacientov. Akútne respiračné ochorenia aj chrípky najčastejšie potrápili deti do päť rokov.

Hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove zverejnili na svojej webstránke aj informáciu o epidemickom výskyte ochorenia na gastroenteritídu, ktorú diagnostikovali u piatich žiakov v Humennom. Prejavilo sa to zvracaním, hnačkou, zvýšenou teplotou a bolesťami brucha. Všetci chorí boli hospitalizovaní na detskom oddelení humenskej nemocnice. V Humennom sa objavil aj jeden nový prípad žltačky u dospelého muža, ktorý žije v osade Podskalka. Pacienta hospitalizovali na infekčnom oddelení michalovskej nemocnice. Vo všetkých prípadoch hygienici vykonali potrebné protiepidemické opatrenia.