Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čižnár zaslal talianskym orgánom návrh dohody na vyšetrovací tím

Na archívnej snímke J. Čižnár. Foto: TASR Marko Erd

Zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu Čižnár v pondelok prerokoval s ministerkou spravodlivosti SR a podpredsedníčkou vlády SR Lucia Žitňanskou.

Bratislava 19. marca (TASR) - Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár v pondelok oznámil, že po intenzívnej komunikácii s justičnými orgánmi Talianskej republiky zaslal návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky. Návrh dohody bol zaslaný v piatok 16. marca prostredníctvom Eurojustu. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR (GP) Andrea Predajňová.

Zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu Čižnár v pondelok prerokoval s ministerkou spravodlivosti SR a podpredsedníčkou vlády SR Lucia Žitňanskou (Most-Híd). V praxi je zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu a podpísanie dohody časovo náročné (tento proces obvykle trvá niekoľko týždňov až mesiacov).

"Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyvinul maximálne úsilie v súčinnosti s Eurojustom, aby bol spoločný vyšetrovací tím zriadený v čo najkratšom čase, aby sa umožnila účasť cudzích justičných orgánov na prebiehajúcom trestnom stíhaní v trestnej veci poškodených Jána Kuciaka a jeho družky. V súčasnosti návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu posudzujú justičné orgány Talianskej republiky. Generálny prokurátor SR verí, že talianske justičné orgány prostredníctvom Eurojustu zareagujú na požiadavku Generálnej prokuratúry SR v čo najkratšom čase," uviedla Predajňová.

Podľa jej slov v prípade, že talianska strana bude reagovať kladne na požiadavku zriadenia medzinárodného vyšetrovacieho tímu, bude predmetom vzájomných rokovaní napríklad vymedzenie rámca spoločného vyšetrovania, práva a povinnosti členov spoločného vyšetrovacieho tímu. Zároveň aj čas trvania spoločného vyšetrovacieho tímu, ako aj otázka zapojenia a pôsobenia medzinárodných inštitúcií ako Eurojust a Europol.

"GP SR od zriadenia spoločného vyšetrovacieho tímu očakáva rýchlejšie, komplexnejšie a operatívnejšie vyšetrovanie v konkrétnej trestnej veci. Zároveň bude verejnosť priebežne informovať o priebehu a výsledkoch rokovania s talianskou stranou," dodala Predajňová.