Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Členom výboru na kontrolu SIS by sa P. Abrhan ako šéf pozdával

Foto: TASR/Martin Baumann

Člen výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) potvrdil, že sociálni demokrati dodržia dohodu s opozíciou a podporia kandidáta KDH bez ohľadu na to, či to nakoniec bude Abrhan, alebo niekto iný.

Bratislava 31. mája (TASR) - Členom Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti SIS by sa Pavol Abrhan (KDH) ako predseda výboru pozdával. O tom, kto výbor preberie po odídencovi z KDH Danielovi Lipšicovi, rozhodne parlament v tajnej voľbe na začiatku júnovej schôdze.

TASR to potvrdil predsedu parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) prostredníctvom svojho hovorcu Pavla Chovanca. Kreslo patrí opozícii. Obsadiť by ho mal Abrhan, ktorý vo výbore pôsobí ako radový člen. O nominácii by malo hovoriť poslanecké grémium.

Exminister obrany a člen výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) potvrdil, že sociálni demokrati dodržia dohodu s opozíciou a podporia kandidáta KDH bez ohľadu na to, či to nakoniec bude Abrhan, alebo niekto iný. "Je to skúsený politik, dlhé roky sa venoval aj otázkam obrany a bezpečnosti štátu, takže myslím si, že sa tam hodí," komentoval prípadné obsadenie Abrhana Baška.

Súhlasné stanovisko zrejme zaujme aj ďalší člen výboru Alojz Hlina (OĽaNO), hoci poukazuje, že odchodom dvoch poslancov z klubu KDH sa zmenili pomery v parlamente. Hnutie Igora Matoviča sa totiž stalo počtom poslancov najväčšou opozičnou stranou v NR SR. "Ale ak nebude vôľa to otvoriť, tak to budeme rešpektovať," povedal Hlina.

Podporu Abrhanovi predbežne sľubuje aj Martin Fedor, ktorý je v tomto výbore jediným poslancom SDKÚ-DS. Martin Chren (SaS) sa v súčasnosti k prípadnej nominácii podpredsedu kresťanských demokratov nevedel vyjadriť.

Funkciu šéfa výboru donedávna zastával Daniel Lipšic, ktorý spolu s Janou Žitňanskou odišiel z KDH. Tento týždeň vystúpili aj z klubu kresťanských demokratov a na júnovej schôdzi budú vystupovať ako nezaradení poslanci.