Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Cyklisti a kone sa do lesov nevrátia

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Martina Miksová

Zákaz pohybu po lese na bicykli a na konci mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy platí na Slovensku od 1. septembra 2007.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Cyklisti a kone sa do lesov nevrátia. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž odmietli novelu Ivana Štefanca, Pavla Freša (obaja SDKÚ-DS), Juraja Drobu (SaS) a Jozefa Viskupiča (OĽaNO), ktorá mala zrušiť zákaz voľného pohybu cyklistov a jazdcov na koňoch v lesoch.

Snemovňa sa rovnakou iniciatívou zaoberala aj v minulom volebnom období, avšak pre predčasné parlamentné voľby to vtedajší koaliční politici nestihli dotiahnuť do konca.

Zákaz pohybu po lese na bicykli a na konci mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy platí na Slovensku od 1. septembra 2007. Autori tohto zákazu argumentovali údajným neúmerne sa zvyšujúcim nebezpečenstvom ohrozenia života a zdravia občanov, ktorí sa jazdou na bicykli a koni dostávajú do odľahlých častí lesov a spôsobujú zvýšenú eróziu pôdy.

Podľa štvorice opozičných poslancov však tento zákaz neprimerane obmedzuje vstup ľudí do lesa a podmienky na jeho využitie na športové a rekreačné aktivity. Aktuálny zákon je tiež podľa nich nevykonateľný, pretože občania sa nemajú ako dozvedieť, či ho porušujú, keďže lesné cesty nie sú v teréne nijako značené.

"Chceme odstrániť toto dedičstvo, ktoré tu nechal Robert Fico (Smer-SD) ako jedno z ďalších dedičstiev proti ľuďom. Je normálne, aby ľudia chodili do lesa, aby športovali a využívali aktívny oddych v prírode," argumentoval vlani Štefanec s tým, že súčasný stav je nenormálny. "Momentálne sa môže jazdiť po chodníkoch minimálne štyri metre širokých, my dávame možnosť, aby sa mohlo jazdiť aj po chodníčkoch," vysvetlil.

Zákaz voľného pohybu cyklistov a jazdcov na koňoch po lese sa do právnej úpravy v roku 2007 dostal cez pozmeňovací návrh Tibora Lebockého (Smer-SD). Za porušenie ustanovenia presadil pokutu do výšky 5000 korún (166 eur). Novela v NR SR spustila v tom čase slovnú prestrelku. Zákaz kritizovali poslanci SDKÚ-DS, KDH a SMK. Argumentovali, že právna úprava neprispeje k rozvoju cestovného ruchu ani rozvíjaniu aktívneho života obyvateľov.