Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

D. SAMKOVÁ: Ľudia si myslia, že som cudzinka

Na snímke zľava zástupca reklamnej agentúry Magritt Ondrej Gajdoš, predsedkyňa Občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu Irena Bihariová, učiteľka a jedna z tvárí kampane Denisa Samková a zástupkyňa reklamnej agentúry Creo Young / Rubicam Eva Colotková. Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Ľudia si myslia, že som možno zo zahraničia alebo, že mám predkov v Španielsku či Turecku," opísala pre TASR Samková.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Mladú rómsku učiteľku angličtiny Denisu Samkovú, ktorá vystupuje v kampani občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu (ĽPR) pod názvom Syndróm Róm, si ľudia na ulici občas mýlia s cudzinkou. Niekedy sa jej dokonca prihovoria v angličtine.

"Ľudia si myslia, že som možno zo zahraničia alebo, že mám predkov v Španielsku či Turecku," opísala pre TASR Samková. Do kampane Syndróm Róm sa rozhodla zapojiť preto, lebo má pocit, že Rómovia sú na verejnosti zobrazovaní skôr v negatívnom svetle. Zároveň chce posmeliť ostatných, aby sa nebáli identifikovať ako Rómovia. "Rómovia sú v tejto dobe v médiách zobrazovaní ako nejakí kriminálnici alebo problematická skupina," dodala Samková.

Kampaňou a vyrozprávaním vlastného príbehu tak chce poukázať na to, že väčšia časť Rómov žijúcich na Slovensku je integrovaná v spoločnosti. "Nie sme iba svetlou výnimkou, ale sme akýsi symbolickí zástupcovia väčšej skupiny Rómov, ktorí takto žijú," priblížila Samková.

V súčasnosti učí angličtinu, avšak zároveň sa pripravuje na prijímačky na právnickú fakultu. V budúcnosti by sa chcela venovať najmä ľudských právam. Nepamätá si však žiaden prípad či nepríjemnú skúsenosť, ktorá by súvisela s tým, že je Rómka. Rodičia jej rozhodnutie zapojiť sa do kampane prijali veľmi dobre. "Najskôr boli prekvapení, určite boli na mňa hrdí, zrejme tam bol trochu aj strach. Ale celkovo si myslím, že reagovali veľmi dobre," podotkla Samková.