Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

DANKO: Národná rada bude veľmi rýchlo voľbu sudcov ÚS opakovať

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Správu aktualizujeme.

Bratislava 15. februára (Teraz.sk/TASR) - Národná rada SR bude veľmi rýchlo voľbu sudcov ústavného súdu opakovať. Vyhlásil to dnes predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Upozornil, že dlhodobé komplikácie pri voľbe ústavných sudcov nastávali aj v minulosti. "Tento chaos okolo voľby ústavných sudcov nie je na Slovensku nič nové, na Slovensko nepadlo nebo," konštatoval Danko.

"Dnes som rozhodol, že voľba sudcov ústavného súdu sa opakuje," vyhlásil s tým, že tí, ktorí spĺňajú podmienky majú opätovnú možnosť sa do voľby prihlásiť. Ústavnoprávny výbor podľa neho rozhodne, či budú opätovne verejne vypočutí aj tí kandidáti, ktorí už vypočutie absolvovali v tejto voľbe.



Predsedníčka ústavného súdu bude podľa Danka informovať, aké opatrenia prijme ústavný súd, aby mohol aspoň v obmedzenej miere pokračovať vo svojej činnosti.

Danko zároveň zhodnotil, že ďalšia voľba sudcov ústavného súdu by mala byť tajná, pretože verejná nebola úspešná.

Termín na podávanie nominácii na post ústavných sudcov je do 5. marca do 16:00 hod. a samotná voľba by mala prebiehať na schôdzi NR SR, ktorá sa začne 26. marca.

Danko uviedol, že budúci týždeň by sa mala zísť koalícia na rokovaní. Situáciu v koalícii nevníma ako napätie. "Dnes je nejaký komunikačný problém, zajtra nebude. Keď si lídri koalície nebudú vedieť vysvetliť veci, budú predčasné voľby. Ale dajme v rámci koalície priestor tomu, aby sa veci doriešili. Ja to nevnímam ako napätie, ale ako situáciu, kedy pre niektorých ľudí sa prekvapivo nenašla zhoda," povedal.

Šéf parlamentu a SNS sa pri novej voľbe bude usilovať o nájdenie kompromisu a dohodnúť prienikové mená. Ak by v ďalšej voľbe nebol nikto zvolený, podľa neho by sa malo debatovať o zmene zákonov.