Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Danko: Musíme vyjadriť vďaku ľuďom, ktorí riskovali a obetovali životy

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR Martin Baumann

Vojská Varšavskej zmluvy začali s inváziou územia Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968.

Bratislava 21. augusta (TASR) - V deň výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa treba vyjadriť úctu a poďakovanie všetkým, ktorí riskovali a obetovali životy, aby sa vzopreli. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v súvislosti s výročím. Postup vojsk Varšavskej zmluvy označil za veľkú chybu.

"V tento deň musíme vyjadriť úctu a poďakovanie všetkým, ktorí riskovali a obetovali životy, aby sa vzopreli. Na čele s charizmatickým a ľudským Alexandrom Dubčekom," uviedol pre TASR Danko. Zdôraznil potrebu pripomínať si históriu, najmä udalosti zasahujúce do vývoja Slovenska. "Už nikdy nesmieme dovoliť, aby na území Slovenska boli akíkoľvek cudzí vojaci," podotkol aj v súvislosti s ponukou USA na rekonštrukciu slovenských letísk.

Rok 1968 považuje za "silný pre Slovákov". "Bolo veľkou chybou vojsk Varšavskej zmluvy, že tak postupovali," povedal Danko a skonštatoval, že mnohí si vtedy mysleli, "že nás ideológia socializmu spája. Opak však bol pravdou".

Za silnú časť histórie považuje tiež odchod sovietskych vojsk v roku 1990. "Je škoda, že Michail Gorbačov k tomu pristúpil tak neskoro," podotkol.

Vojská Varšavskej zmluvy začali s inváziou územia Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968. Okrem vojakov Sovietskeho zväzu boli súčasťou tzv. operácie Dunaj aj jednotky z Maďarska, Bulharska, Poľska a NDR. V dôsledku okupácie Československa zahynulo viac ako 100 ľudí a stovky obyvateľov boli zranené.

Táto invázia bola najväčšou ozbrojenou akciou v Európe od konca druhej svetovej vojny. Okupácia Československa mala zastaviť, a aj zastavila demokratizačný proces v ČSSR označovaný ako Pražská jar.