Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Denník SME povedie doterajšia šéfka The Slovak Spectator B. Balogová

SME Foto: sme.sk

Šéfredaktora Matúša Kostolného, ktorý denník SME opustil po ohlásení vstupu finančnej skupiny Penta, nahradí Beáta Balogová. Informoval o tom dnes vydavateľ denníka, spoločnosť Petit Press.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Šéfredaktora Matúša Kostolného, ktorý denník SME opustil po ohlásení vstupu finančnej skupiny Penta, nahradí Beáta Balogová. Informoval o tom dnes vydavateľ denníka, spoločnosť Petit Press.

Balogová do tejto pozície postúpi z čela anglického týždenníka The Slovak Spectator, ktorý patrí do rovnakého vydavateľského domu a Balogová ho vedie viac ako desať rokov. Od 1. decembra začne SME šéfovať ako poverená šéfredaktorka.

V januári budúceho roku – po odovzdaní riadenia týždenníka - plnohodnotne preberie funkciu šéfredaktora, uviedol pre TASR predseda predstavenstva Petit Pressu Alexej Fulmek. Balogovú v cudzojazyčnom týždenníku vystrieda bývalý redaktor denníka SME a autor knihy Gorila Tom Nicholson.

„Myslím, že je schopná dodať SME dimenziu serióznych, mienkotvorných a kvalitných novín," zhrnul svoje očakávania Fulmek. Balogová je podľa jeho slov zárukou profesionality a ochrany nezávislého priestoru pre novinársku tvorbu v denníku. Vyzdvihol, že ako jedna z mála na Slovensku je absolventkou žurnalistiky na prestížnej Kolumbijskej univerzite v New Yorku.

Šéf vydavateľstva Petit Press vysvetlil, že tak ako doposiaľ i teraz vyberal nového šéfredaktora z interných zdrojov, aby udržal kultúru a špecifickú atmosféru vydavateľstva. „Bola to moja prvá voľba a prvý raz sa stalo, že moja prvá voľba zabrala a s Beátou sme boli schopní sa dohodnúť,“ spresnil Fulmek s tým, že v minulosti nikdy nezískal človeka na túto pozíciu takto hladko.

Od Balogovej očakáva, že spolu s ním stabilizuje redakciu, ktorú opustí zhruba tretina jej členov v dôsledku príchodu Penty do pozície minoritného vlastníka vydavateľstva. „Bude to riešiť so svojím tímom, ktorý sa teraz snažíme vyskladať takisto z interného prostredia,“ doplnil Fulmek. Mená zástupcov Balogovej by mali byť známe v priebehu budúceho týždňa.

Pri tejto príležitosti Balogová uviedla, že jej víziou pre denník SME je udržanie jeho nezávislosti. „Aby noviny naďalej prinášali čitateľom všetky informácie, ktoré čitatelia potrebujú k tomu, aby si dokázali vytvoriť objektívny obraz spoločnosti. Lebo v konečnom dôsledku ide o čitateľa, on je zamestnávateľ novinára,“ zdôraznila.

Balogová bude v poradí štvrtým šéfredaktorom denníka SME po Karolovi Ježíkovi (1993-1998), Milanovi Šimečkovi (1999-2006) a Matúšovi Kostolnom (2006–2014). Okrem Kolumbijskej univerzity, vyštudovala aj žurnalistiku na bratislavskej Univerzite Komenského a absolvovala postgraduálne štúdium v rámci Fulbrightovho štipendia na School of Journalism na University of Missouri, Columbia.

Je spoluautorkou projektu prednášok The Best Media Traditions, v rámci ktorého úspešne pozvala na Slovensko držiteľov Pulitzerovej ceny a novinárske osobnosti ako Walta Bogdanicha, Joshuu M. Friedmanna, Tima Weinera, a Abigale Goldmanovú. Týždenník The Slovak Spectator viedla od jeho založenia. Predtým pracovala v agentúrach TASR a SITA.