Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Detenčný ústav v Hronovciach začne prijímať klientov v marci 2023

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

V prvej etape sa predpokladá prijatie do 30 zamestnancov. Celkovo by malo v ústave pracovať 90 ľudí.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Detenčný ústav pri Psychiatrickej nemocnici Hronovce by mal začať prijímať klientov v marci 2023. Vláda vo štvrtok uložila ministrovi zdravotníctva, aby do konca roka 2022 zabezpečil uvedenie ústavu do prevádzky.

"Stavba detenčného ústavu Hronovce má platné kolaudačné rozhodnutie, právoplatný súhlas Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Leviciach s uvedením priestorov zdravotníckeho zariadenia Detenčný ústav v Hronovciach, Športová ulica 1/B do prevádzky," pripomenul predkladateľ. V prvej etape sa predpokladá prijatie do 30 zamestnancov. Celkovo by malo v ústave pracovať 90 ľudí.

Detenčný ústav v Hronovciach bude prvým takýmto zariadením v krajine. Do prevádzky by ho mali spustiť koncom roka 2022. Podľa zákona sa do detenčných ústavov rozhodnutím súdu umiestňujú páchatelia trestných činov, ktorí aj po výkone trestu odňatia slobody trpia duševnou poruchou a pretrváva u nich nebezpečenstvo pre spoločnosť.

O umiestnení ústavu pri Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach sa rozhodlo ešte v roku 2008. Zariadenie vzniklo po kritike Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT), ktorý upozornil na podmienky väzňov na Slovensku.