Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Pondelok bude zasnežený

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Teploty dosiahnu -7 až -2 stupne Celzia.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Počasie u nás ovplyvňuje tlaková níž. Dnes nás čaká prevažne zamračené počasie, miestami sneženie. Teploty sa budú pohybovať v rozmedzí -7 až -2 stupne Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty dosiahnu -7 až -10 a najvyššie denné -5 až -2 stupne Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty ukážu na teplomeri -8 až -13 a najvyššie denné -7 až -3 stupne Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty dosiahnu -8 až -12 a najvyššie denné -7 až -3 stupne Celzia.

Počasie na horách

Vo výške 1000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -12 a najvyššia denná -7 stupňov Celzia.
Vo výške 1500 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -10 a najvyššia denná -9 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -14 a najvyššia denná -12 stupňov Celzia.


V Malých Karpatoch je viac snehu ako v Tatrách

Slováci dnes nájdu po nočnom snežení viac snehu v Malých Karpatoch ako v Tatrách. Kým meteorologická stanica pri astronomickom observatóriu v Modre - Piesku zaznamenala dnes ráno 16-centimetrovú vrstvu snehu, na Štrbskom Plese bolo v rovnakom čase desať centimetrov snehu, informoval TASR klimatológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavel Faško.

V tomto ročnom období už pokles teploty vzduchu pod mínus 20 °C nie je v prírodných podmienkach Slovenska podľa klimatológa ničím výnimočným. Na severnej Orave predstavujú rekordy minimálnej dennej teploty vzduchu pre toto ročné obdobie v niektorých dňoch hodnoty nižšie ako mínus 25 °C. Napríklad rekord pre Oravskú Lesnú a Liesek pre 9. december predstavuje mínus 26,0 °C, resp. mínus 25,5 °C z roku 1991.

Menej pravdepodobné sú silné mrazy na začiatku zimy v južnejších regiónoch Slovenska. Teraz sa však aj vplyvom novej snehovej pokrývky na juhu stredného a na juhovýchodnom Slovensku vyskytli podľa slov klimatológa rekordné mrazy v Bolkovciach v okrese Lučenec, v Rimavskej Sobote a Moldave nad Bodvou. Výrazne sa ochladilo aj v kontinentálnejšej klíme severovýchodného Slovenska.