Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Do kín mieri dokument Okupácia 1968

Dokumentárne snímky z Bratislavy 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta. Na snímke Štúrova ulica a Námestie SNP. Foto: TASR archív

Dokument o okupácii z pohľadu okupantov je kolektívny projekt. Zobrazuje subjektívny pohľad vojakov spriatelených vojsk, ich úlohy, ktoré plnili počas okupácie Československa v auguste 1968.

Bratislava 14. júna (TASR) - Po svetovej premiére na filmovom festivale goEast vo Wiesbadene prichádza k slovenským divákom dokument Okupácia 1968. Pätica krajín Varšavskej zmluvy okupovala v roku 1968 Československo, prešlo 50 rokov a päť režisérov z piatich krajín nakrútilo film o vpáde vojsk a okupácii našej krajiny. Domáca premiéra snímky sa uskutoční 21. júna na MFF Art Film Fest v Košiciach. "Film osobne uvedú režisérka Marie Elisa Scheidt, protagonista Ilya Lvovitch Smolokovski a slovenský producent filmu Kerekes," TASR informovala za tvorcov snímky Dana Freyerová.

Dokument o okupácii z pohľadu okupantov je kolektívny projekt. Zobrazuje subjektívny pohľad vojakov "spriatelených" vojsk, ich myšlienky, pocity a úlohy, ktoré plnili počas okupácie Československa v auguste 1968. Hlavnou otázkou snímky podľa tvorcov je, ako sa človek zachová, keď sa ocitne v centre diania európskych dejín. Akú rolu zohráva individuálna zodpovednosť, zachovanie si vlastných názorov a morálnych zásad a ako sa menia vo chvíli, keď sa vojak rozhoduje medzi záchranou života a dodržiavaním pravidiel. Ako sa vlastne cítili vojaci, ktorých poslali do cudzej krajiny nastoliť poriadok?

Film zobrazuje svedectvá obyčajných vojakov, ale aj generálov. Kvôli zachovaniu rozmanitosti názorov na túto tému spolupracovalo na projekte päť režisérov z piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy, ktoré sa zúčastnili na okupácii. Výsledkom spolupráce tvorcov z Ruska (Evdokia Moskvina), Maďarska (Linda Dombrovszky), Poľska (Magdalena Szymkow), Nemecka (Marie Elisa Scheidt) a Bulharska (Stephan Komandarev) je päť 26-minútových dokumentárnych filmov a päť rôznych pohľadov piatich rôznych krajín.

Tvorcovia film venovali 108 obyvateľom Československa, ktorí boli v roku 1968 počas invázie vojsk Varšavskej zmluvy do krajiny zabití.

Po slávnostnom uvedení na AFF sa budú konať regionálne premiéry 22. júna v Žiline (Stanica Žilina-Záriečie), 23. júna v Liptovskom Mikuláši (Diera do sveta) a 24. júna v Bratislave (A4-Kino inak) za účasti režisérky Marie Elisy Scheidt, protagonistu Ilyu Lvovitcha Smolokovskeho a producenta Petra Kerekesa. Do kín a projekčných priestorov sa Okupácia 1968 dostane od 24. júna v distribúcii spoločnosti Filmtopia. "Od 22. do 23. júna budú môcť diváci snímku vidieť aj v exkluzívnej online premiére na www.kinecko.com," uzavrela Freyerová.