Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dobudovanie továrne na vakcíny v Malackách sa zastaví

Na snímke vľavo minister financií SR Peter Kažimír a predseda vlády Robert Fico počas zasadnutia 1. augusta 2012. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Práce na továrni by sa pritom nemali zastaviť úplne, v tých stavebných sa má pokračovať, pričom pozastavenie sa má týkať realizácie technologickej časti pavilónu.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Vláda dnes rozhodla o pozastavení dobudovania pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny v Malackách. Takúto možnosť ešte minulý mesiac pripustil premiér Robert Fico.

Dôvodom má byť to, že sa zatiaľ nenašiel prevádzkovateľ továrne. Ministerstvo zdravotníctva a Správa štátnych hmotných rezerv majú teraz do konca septembra pripraviť nový návrh ďalšieho postupu tohto investičného zámeru.

Ako poznamenal šéf kabinetu, do projektu sa doteraz investovali peniaze bez toho, aby sa vedelo, kto bude pavilón prevádzkovať. Tvrdí, že existujú podozrenia, že spoločnosti, ktoré sa do projektu zapojili, boli napojené na SDKÚ-DS.

Šéf ŠSHR SR má preto hľadať spôsob, ako využiť halu a ako čo najefektívnejšie zabezpečiť vakcíny pre prípad pandémie. To podľa jeho slov nebude možné dovtedy, kým nebude známy partner. "Nebudeme vyhadzovať peniaze do luftu, lebo niekto potreboval nakŕmiť firmy príbuzné politickej strane," povedal Fico.

Tu bude player


Práce na továrni by sa pritom nemali zastaviť úplne, v tých stavebných sa má pokračovať, pričom pozastavenie sa má týkať realizácie technologickej časti pavilónu. Podľa Fica sa doteraz preinvestovalo na projekt 17 miliónov eur, celkové náklady sa odhadujú na vyše 24 miliónov eur. Audit ministerstva financií ukázal, že 237.000 eur sa využilo nehospodárne. To je v súčasnosti aj predmetom vyšetrovania polície, rovnako ako zmena lokality továrne, ktorá sa mala pôvodne stavať v Šarišských Michaľanoch.

V súčasnosti je postavená hrubá stavba výrobného pavilónu, špeciálna kanalizácia vrátane odpadových a čistiacich nádrží a montuje sa vzduchotechnika aj čistých priestorov. Továreň sa mala pôvodne stavať v Šarišských Michaľanoch v areáli spoločnosti IMUNA Pharm, ktorá ponúkla potrebné pozemky za euro. Lokalita však podľa bývalého vedenia SŠHR SR nebola vhodná a projekt sa presunul do priemyselného parku Eurovalley Malacky. Štát tam pozemky odkúpil za 453.000 eur.