Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Dohoda s Čiernou Horou zefektívni systém poskytovania pomoci Slovenska

Minulý rok poskytlo Slovensko na oficiálnu rozvojovú pomoc 61.915.275 eur.

Bratislava 23. mája (TASR) - Dohoda medzi slovenskou a čiernohorskou vládou o rozvojovej spolupráci zefektívni systém poskytovania oficiálnej rozvojovej pomoci (ODA) SR.

S jej návrhom dnes súhlasila vláda. Platnosť doterajšej dohody sa skončila 18. januára minulého roka. Podobné má Slovensko uzatvorené so Srbskom, Moldavskom a Keňou.

Na základe dohody Čierna Hora zabezpečí efektívne využitie tejto pomoci, prijme potrebné opatrenia na zabránenie zneužitia alebo zadržania týchto finančných prostriedkov, rovnako tak neporušenie podmienok, za ktorých ich dostala.

Slovensko zase môže žiadať vrátenie peňazí buď v plnej výške alebo ich časti v prípade, ak ich Podgorica nepoužije na účely, na ktoré boli určené. Ešte predtým však budú obe strany viesť konzultácie na vyriešenie vzniknutej situácie.

Minulý rok poskytlo Slovensko na oficiálnu rozvojovú pomoc 61.915.275 eur. Z toho bilaterálna časť tvorila 15.419.477 eur. Krajiny západného Balkánu získali rozvojovú pomoc vo výške 2.218.903 eur. Hlavné sektorové zameranie bolo na postkonfliktnú obnovu a vodné hospodárstvo (Bosna a Hercegovina) a ochranu životného prostredia a vodné hospodárstvo (Čierna Hora), čo predstavovalo 461.248 eur.