Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Dokument Východný front V. Manského a J. Titarenka je dostupný online

Na snímke ukrajinský réžisér Vitalij Manskij počas tlačovej konferencie v rámci 30. ročníka medzinárodného filmového festivalu Febiofest 19. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Film mal premiéru na 73. ročníku Berlinale. Na Slovensku sa divákom predstavil na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest Bratislava, kde mu kurátori streamovacej platformy udelili Cenu DAFilms.sk.

Bratislava 20. júna (TASR) – Dokumentárny film Východný front svetovo uznávaného režiséra Vitalija Manského a ukrajinského dokumentaristu Javhena Titarenka uvádza v online premiére streamovacia spoločnosť DAFilms.sk.

"Prináša autentické filmové svedectvo z Ukrajiny a pomáha hlbšie porozumieť prežívaniu ľudí v blízkosti vojnovej línie," približuje dokument režisérskej dvojice Vitalija Manského, autora známeho filmu Svedkovia Putinovi a ukrajinského dokumentaristu Jevhena Titarenka, streamovacia spoločnosť.

Titarenko sa po začatí vojny na Ukrajine pridal k členom dobrovoľníckeho zdravotníckeho práporu Hospitalierov. S kamerou na hrudi zachraňoval zranených vojakov a evakuoval ich do bezpečia. S veľkým množstvom takto získaného materiálu oslovil Manského, ktorý v roku 2014 po anexii Krymu emigroval do Lotyšska a z exilu sa naďalej angažuje vo filmovom "odboji" rozkrývaním politického pozadia súčasného aj minulého Ruska.

Manskij spolu s Titarenkom pokračoval v práci na filme a dotočili materiál zo súkromia členov Hospitalierov. "Adrenalínové vojnové zážitky tak vyvažujú vzácne chvíle kľudu a každodenného života počas návštevy rodín a oslavy krstín na západe Ukrajiny. Nad hostinou ale leží tieň obáv, či sa rodiny znovu uvidia," poznamenáva streamovacia spoločnosť.

"Náš film ukazuje vojnu očami obyčajných ľudí. Odišli brániť svoje domovy a rodiny — svoju krajinu. Takzvaný východný front rozdelil životy mladých mužov a žien bojujúcich za slobodnú Ukrajinu — pred začiatkom bojov aj po nich. Nie všetci, ktorí bojujú za svoju budúcnosť v slobodnej Ukrajine, sa jej však dožijú," dodávajú tvorcovia snímky, ktorá vznikla v americko-ukrajinsko-lotyšsko-českej koprodukcii.

Film mal premiéru na 73. ročníku Berlinale. Na Slovensku sa divákom predstavil na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest Bratislava, kde mu kurátori streamovacej platformy udelili Cenu DAFilms.sk.