Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Minister Drucker sa vyjadril k odmeňovaniu učiteľov

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Stále podľa jeho slov prebiehajú diskusie s partnermi o spravodlivosti príplatkov. Do úvahy pritom berú všetky kraje.

Bratislava 28. februára (TASR) - Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD) verí, že riešenie pre spravodlivé odmeňovanie učiteľov bude existovať v marci. Stále podľa jeho slov prebiehajú diskusie s partnermi o spravodlivosti príplatkov. Do úvahy pritom berú všetky kraje. V rozpočte je na to vyčlenených 60 miliónov eur. Z rezortu priblížili, že chcú tak riešiť najmä nedostatok učiteľov v niektorých regiónoch.

"Ja verím, že v marci budeme mať riešenie, aby sme čo najrýchlejšie mohli vyplácať tieto finančné prostriedky," uviedol pre TASR šéf rezortu školstva. Podotkol, že vo veľkých mestách, ako Bratislava či Košice, je väčšia konkurencia na trhu práce ako inde.

Konkurencia je však podľa neho aj v iných slovenských mestách, pretože kvalitného učiteľa môže často "stiahnuť" súkromný sektor. "Či už ide o vzdelávanie, súkromnú školu alebo škôlku. A tomu sa chceme do budúcna, samozrejme, snažiť zabrániť," dodal Drucker.

V štátnom rozpočte sú podľa ministra zabezpečené príplatky pre učiteľov na rok 2024.

"Okrem vyčlenených peňazí v rozpočte na rok 2024, ktoré zabezpečujú medziročný rast miezd pedagogických a odborných zamestnancov v súlade so záväzkom vlády v programovom vyhlásení, na riešenie nedostatku učiteľov v niektorých regiónoch, respektíve chýbajúcich aprobáciách pre učiteľov, je v rozpočte vyčlenených ďalších 60 miliónov eur," poznamenali z ministerstva.