Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Drucker rokuje o kandidatúre na sídlo Európskej liekovej agentúry

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovensko predložilo oficiálnu ponuku koncom júla tohto roka, konečné rozhodnutie vo veci sa očakáva v novembri 2017.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) rokuje v Pobaltí o podpore slovenskej kandidatúry na sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA). Tá sa má presťahovať z Londýna v dôsledku brexitu.

"Partnerom z Lotyšska, Litvy a Estónska predstaví možnosti a benefity, ktoré dokáže Slovensko poskytnúť tejto prestížnej medzinárodnej inštitúcii," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Podporu Slovensku nedávno potvrdilo Maďarsko a Česká republika. Na získanie EMA predložila SR oficiálnu ponuku koncom júla tohto roka, konečné rozhodnutie vo veci sa očakáva v novembri 2017.

"Slovensko vie poskytnúť pracovníkom agentúry plnohodnotné podmienky a zatiaľ nie je sídlom žiadnej európskej agentúry, čo je jedným z hlavných argumentom našej kandidatúry," povedal Drucker s tým, že "sme ekonomicky silná krajina, nachádzame sa v bezpečnom prostredí a disponujeme vedecko-výskumnou a vzdelávacou základňou".

EMA má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva dohľad nad ich bezpečnosťou, hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. Zamestnáva stovky vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy.

Európska únia má v súčasnosti 37 decentralizovaných stálych pracovných agentúr.