Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Knihu slovenského fotografa Filipa Kuliseva pokrstil dubajský šejk

Na snímke zľava krstný otec Peter Mihók, fotograf Filip Kulisev a dubajský šejk Hamad Buamim. Foto: Teraz.sk

Obe jazykové mutácie knihy sa krstili najjemnejším pieskom z austrálskej Whitehaven Beach, z ktorej Filip Kulisev v minulosti predstavil viacero fotografií.


Sydney/Bratislava 19. septembra (TASR) - Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev pokrstil dnes svoju novú knihu Úžasné Slovensko v Sydney počas medzinárodného kongresu Federácie Svetovej obchodnej komory. Jej prezident Peter Mihók sa stal krstným otcom publikácie, anglickú verziu knihy zasa uviedol do života dubajský šejk Hamad Buamim.

Slávnosť sa konala v novootvorenom kongresovom centre v rámci výstavy Amazing Planet. "Je pre mňa cťou, že mám príležitosť ako jediný fotograf vystavovať pri príležitosti tohto prestížneho svetového kongresu. Som rád, že môžem práve u protinožcov ukázať mnohé krásne miesta, ktoré máme nielen na Slovensku, ale aj na všetkých kontinentoch. Myslím si, že každý z delegátov konferencie si tam nájde svoje obľúbené miesto," povedal Filip Kulisev.

Prínos knihy ocenil aj slovenský veľvyslanec pre Austráliu a Nový Zéland Igor Bartho. "Dovoľujem si tvrdiť, že knižka a film Filipa Kuliseva Úžasné Slovensko, ako aj sprievodné výstavy fotografií v Austrálii a na Novom Zélande oslovia veľa Austrálčanov a Novozélandčanov. Často sa ma domáci pýtajú, prečo by mali navštíviť Slovensko. Ja im vždy rád zopakujem, že na Slovensku máme všetko - turistické chodníky, krásnu prírodu, liečivé pramene, hory, staré hrady a zámky. A to všetko je dostupné do troch hodín cesty autom. Ale oni si to nevedia ani predstaviť a pochybujú o mojich slovách. Vďaka Filipovi Kulisevovi im to budem môcť ukázať. A ako sa hovorí, jedenkrát vidieť je viac ako trikrát počuť," konštatoval Igor Bartho.
Na archívnej snímke slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev
Foto: TASR/Michal Svítok

Knihy sa krstili najjemnejším pieskom z austrálskej Whitehaven Beach, z ktorej Filip Kulisev v minulosti predstavil viacero fotografií. "Whitehaven Beach je jedna z najkrajších pláži na svete. Nachádza sa tu úplne biely piesok s 98-percentným obsahom kremíka. Jeho zrnká sú najmenšie na svete, a preto mimoriadne vhodné na výrobu skla do presných ďalekohľadov. Použil sa aj na výrobu Hubblovho teleskopu," vysvetlil Kulisev.

Výstava Amazing Planet v Sydney potrvá do 21. septembra. Počas nej sa bude premietať aj krátky film Amazing Slovakia, ktorý mal svetovú premiéru pred dvoma týždňami v Bratislave.

Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP sa za uplynulé desaťročie prepracoval do svetovej špičky vo fotografovaní prírodných scenérií. Absolvoval takmer 200 individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal deväť kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Ako jeden z dvoch fotografov na svete získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov (FBIPP). Hľadá krásne a unikátne miesta na Zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete. Chce tak v prvom rade prispieť k ochrane biodiverzity a prírodného bohatstva planéty. Patrí k nadšeným milovníkom prírody a podporuje aktivity na jej ochranu aj pre budúce generácie.