Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

E. Kukan: Dôvodom nízkej volebnej účasti sme my politici

Eduard Kukan, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Nedávne výsledky prieskumu EÚ Eurobarometer poukázali na to, že o voľby do EP, ktoré sa uskutočnia v máji 2019, má záujem 30 percent opýtaných Slovákov.

Štrasburg/Bratislava 30. júla (TASR) - Dôvodom nízkej účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sme my politici. Pre TASR to uviedol počas júlovej plenárnej schôdzi EP v Štrasburgu europoslanec Eduard Kukan z Európskej ľudovej strany.

"My budeme za to niesť vždy zodpovednosť, nám to prisúdia, aj keď sa roztrháme, ale ja to priznávam. Podľa mňa sme nedokázali našim občanom vysvetliť, že Európska únia a Európsky parlament je ich parlament, že to nie je niečo abstraktného ďaleko v Bruseli, o čom my nič nevieme, a že sa tu prijímajú rozhodnutia, ktoré priamo ovplyvňujú ich každodenný život. Lebo tak to je, tak to aj funguje, a my sme nenašli spôsob, ako to našim občanom vysvetliť," konštatoval Kukan.

Zároveň si myslí, že problémom je aj nezáujem občanov. "Sme 14 rokov členmi EÚ. No nech už mi nikto nehovorí, že za tých 14 rokov, už sa nemohli naučiť, čo je Európsky parlament. Keď sa zrušia poplatky za roaming, tak to všetci vedia. No proste nepodaril sa nájsť spôsob, ako prekonať takú pasivitu v našich ľuďoch, lebo ja som dosť pesimistický aj pred nadchádzajúcimi voľbami, ako to bude," spresnil.

Ocenil spoluprácu s médiami, ktorú označil za korektnú a vyzdvihol v tejto súvislosti ich dôležitosť. Problém vidí aj v slovenských politikoch, ktorí nie dostatočne dôstojným spôsobom hovoria o EÚ a ich činnosť tiež podľa neho posilňuje tendencie pasivity alebo nezáujmu. "Ale nech nechodím okolo toho, nedokážeme si vysvetliť to, že na Slovensku medzi ľuďmi majú európske inštitúcie väčšiu dôveryhodnosť ako naše slovenské, ale ľudia nejdú voliť," poukázal na problém europoslanec.

Taktiež pripomenul, že europoslanci majú možnosť pozvať každý rok bezplatne do Bruselu 110 občanov z príslušnej krajiny. "Tak si to vynásobte za 5 rokov, aj to sú už desiatky tisíc ľudí, ktorí tu boli, videli to na vlastné oči a podľa mňa všetci odchádzali s tým, že to nejakým spôsobom objektívne chápali. My tu nechceme robiť nejakú reklamu, že tu je nejaká 'bohovská' inštitúcia, ale chcem, aby to videli reálnymi očami a aby sa presvedčili o tom, že my tu robíme pre nich," uzavrel Eduard Kukan.

Nedávne výsledky prieskumu EÚ Eurobarometer poukázali na to, že o voľby do EP, ktoré sa uskutočnia v máji 2019, má záujem 30 percent opýtaných Slovákov. Naopak, až 68 percent opýtaných o tieto voľby záujem nemá. Najviac respondentov (54 percent) je presvedčených, že ich hlas nič nezmení, 48 percent nezaujíma politika ani voľby vo všeobecnosti a takmer polovica opýtaných (47 percent) vyslovila názor, že nedôveruje politickému systému. Účasť slovenských voličov bola v EÚ najnižšia (13,05 percenta).