Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Analýza: Slovensko a Belgicko smerujú k splneniu emisných cieľov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Smernica nariaďuje vládam členských krajín vypracovať národný program pre kontrolu znečistenia ovzdušia.

Brusel 18. decembra (TASR) - Slovensko a Belgicko sú jedinými členskými štátmi EÚ, ktoré sú na dobrej ceste splniť ciele v oblasti znižovania emisií stanovených na obdobie rokov 2020 - 2029. Uviedla to v piatok organizácia Európska environmentálna kancelária (EEB) s odvolaním sa na vlastnú analýzu.

Žiaden členský štát Európskej únie, s výnimkou týchto dvoch krajín, nepredložil plán zameraný na riešenie problematiky v oblasti znečistenia ovzdušia v súlade so smernicou o národných emisných stropoch (NEC).

EEB vo svojej piatkovej správe približuje, aký pokrok zaznamenali členské štáty EÚ v súvislosti s plnením tejto smernice, ktorej cieľom je do roku 2030 znížiť vplyv znečisťujúcich emisií na ľudské zdravie na polovicu.

Smernica nariaďuje vládam členských krajín vypracovať národný program pre kontrolu znečistenia ovzdušia, ktorý by špecifikoval, ako sa jednotlivé členské krajiny chystajú znížiť emisie spôsobené piatimi najväčšími znečisťujúcimi látkami do rokov 2020 a 2030.

Prvý program mali jednotlivé krajiny zaslať do apríla 2019. Do tohto termínu ho však odovzdalo len osem členských krajín (Belgicko, Dánsko, Estónsko, Holandsko, Portugalsko, Fínsko, Švédsko a Veľká Británia) a niektoré ďalšie vlády tak urobili s viac ako ročným oneskorením. Grécko, Luxembursko a Rumunsko svoje programy stále nepredložili a Taliansko dosiaľ predostrelo len návrh programu.

Z analýzy EBB, ktorá je sieťou 150 environmentálnych občianskych skupín z vyše 30 krajinách, vyplýva, že Belgicko a Slovensko "sú na dobrej ceste" splniť svoje ciele pre desaťročie 2020 - 2029, pričom len Belgicko pravdepodobne splní svoje ciele, ku ktorým sa zaviazalo na rok 2030.