Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Európska komisia uznala, že lieky nie sú bežným tovarom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska komisia vo štvrtok (17.5.) oznámila, že ukončila právne konanie voči Slovensku.

Bratislava 18. mája (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva víta rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorá zastavila právne konanie voči Slovensku pre opatrenia voči reexportu liekov. Tie sa z krajiny v minulosti pre nízke ceny liekov vyvážali najmä do štátov západnej Európy.

EK podľa rezortu uznala, že ohrozenie pacientov nedostatkom liekov je potrebné regulovať aj napriek voľnému pohybu tovaru v rámci Európskej únie. "Týmto uznala, že lieky nie sú bežným tovarom," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Európska komisia vo štvrtok (17.5.) oznámila, že ukončila právne konanie voči Slovensku. Komisia dospela k záveru, že namiesto konania o nesplnení povinnosti je potrebné hľadať iné spôsoby, ako primerane vyriešiť zložitú situáciu s reexportom liekov. Slovensko od začiatku konania už zmenilo pôvodne kritizovanú legislatívu.

Slovensko od roku 2013 zaviedlo možnosť zákazu vývozu liekov, čo však podľa ministerstva nepomohlo. "Vývoz zasahoval do takmer každej terapeutickej skupiny liekov, v niektorých prípadoch dochádzalo k nedostatku všetkých alternatív," poznamenala Eliášová. Legislatíva sa tiež nepáčila EK. Tá voči Slovensku začala vo veci zákazu reexportu liekov konanie o porušení právnych predpisov.

Zákaz zrušila novela zákona o liekoch, ktorá začala platiť od januára 2017. Odvtedy tak lieky hradené z verejného zdravotného poistenia môžu vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy. "Aj práve vďaka prijatým legislatívnym opatreniam v uplynulých dvoch rokoch problém s chýbajúcimi liekmi na Slovensku prakticky prestal existovať," zhrnula Eliášová.