Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Sólymos: Projekt v Čate pomôže odkanalizovať územie troch obcí

Na snímke minister životného prostredia SR László Sólymos počas brífingu s novinármi po stretnutí s predstaviteľmi regiónu Podpoľania 20. júna 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V tejto lokalite bude vďaka tomu pripojených na verejnú kanalizáciu takmer 99 percent existujúcich producentov odpadových vôd.

Čata 20. júna (TASR) - Náklady vo výške takmer 16,5 milióna eur si vyžiada výstavba novej čistiarne odpadových vôd, ktorá sa buduje v obci Čata v Levickom okrese. Cieľom projektu spolufinancovaného Európskou úniou je vyriešiť problém s odvádzaním a čistením odpadových vôd nielen v Čate, ale aj v Hronovciach a Pohronskom Ruskove.

Ako počas svojej návštevy v okrese Levice vysvetlil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), vďaka projektu bude v tejto lokalite pripojených na verejnú kanalizáciu takmer 99 percent existujúcich producentov odpadových vôd. „Dôjde k odkanalizovaniu územia v dĺžke takmer 43,34 kilometra a k vybudovaniu 23 čerpacích staníc. Práce by mali byť ukončené do konca augusta 2018," vysvetlil Sólymos.

Podľa jeho slov je práve ochrana životného prostredia spôsob, ktorý zaistí regiónom rozvoj. Ako pripomenul, ministerstvo životného prostredia za ostatné dva roky podporilo v okrese Levice prostredníctvom dotácií z Environmentálneho fondu 28 projektov samospráv za vyše 2,2 milióna eur. „Z európskych peňazí v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia získalo podporu 29 projektov za vyše 41 miliónov eur," uviedol minister.

Dobrým príkladom využívania zdrojov určených na ochranu životného prostredia je podľa Sólymosa obec Demandice, ktorá v roku 2017 získala z európskych peňazí zhruba 152.000 eur na zníženie energetickej náročnosti budovy materskej školy. „V rámci projektu sa podarilo vymeniť strechu nad celým objektom, zatepliť obvodové steny, strop pod povalou a podlahové konštrukcie, vymeniť okná, dvere či vykurovaciu sústavu. Je potrebné, aby predstavitelia samospráv pokračovali v predkladaní kvalitných projektov, pretože tie následne pomôžu nielen životnému prostrediu, ale aj vyššiemu komfortu života ľudí na vidieku," dodal minister.