Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Do zlepšenia kvality ovzdušia na Slovensku sa zapojí viacero rezortov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zhodli sa na tom predstavitelia piatich ministerstiev na podujatí Clean Air Dialogue, ktoré Európska komisia (EK) realizuje v súvislosti s nedostatočnou úrovňou kvality ovzdušia.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Na zlepšení kvality ovzdušia na Slovensku budú spolupracovať viaceré rezorty aj verejnosť. Zhodli sa na tom predstavitelia piatich ministerstiev na podujatí Clean Air Dialogue, ktoré Európska komisia (EK) realizuje v súvislosti s nedostatočnou úrovňou kvality ovzdušia. Jeho výstupom budú aj konkrétne opatrenia do novej stratégie ochrany ovzdušia, ktorú pripravuje ministerstvo životného prostredia.

"Počul som viacero dôležitých bodov z rôznych ministerstiev. Našou úlohou je teraz zabezpečiť ich implementáciu," povedal Daniel Calleja, generálny riaditeľ pre životné prostredie v Európskej komisii (EK). Konštatoval, že v utorok a stredu (25.4.) budú o riešeniach diskutovať experti na dopravu, poľnohospodárstvo a hospodárstvo. "Komisia by chcela, aby na konci týchto dvoch dní boli na stole konkrétne riešenia," upozornil.

Súhlasí s ním vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Miko. "Dnes máme veľa vecí urobených, máme legislatívu, máme nástroje, ale že to samo o sebe nestačí. Treba urobiť ešte krok navyše," povedal. Pripomenul, že do prípravy strategického materiálu môžu ešte pred schválením prispieť všetky zainteresované strany a občania.

"Problematika znečistenia ovzdušia je nadrezortná záležitosť. Inak ako to riešime dnes, teda že sú tu všetci, sa tento problém vyriešiť nedá," povedal minister životného prostredia László Sólymos. Na stretnutí sa zúčastnili predstavitelia ministerstva životného prostredia, dopravy, hospodárstva, poľnohospodárstva a zdravotníctva. Po nich prišla povedať svoj názor aj verejnosť prostredníctvom rôznych mimovládnych organizácii a iniciatív.

Občianska iniciatíva za čisté ovzdušie vyjadrila svoju nespokojnosť s pomalým zlepšovaním kvality ovzdušia nielen na diskusii, ale aj na zhromaždení pred jej začiatkom. "Situácia s kvalitou ovzdušia je akútna, ale nie bez riešení. Opatrenia sú už napísané, treba robiť konkrétne kroky," zhrnula postoj iniciatívy Dana Mareková. Iniciatívu podporuje aj Občianske združenie Cyklokoalícia, na zhromaždení sa zúčastnilo do desať ľudí.