Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Neštátni vlastníci lesov kritizujú prístup k ochrane prírody

Na snímke pohľad na lesy Foto: TASR/Oliver Ondráš

Neštátni vlastníci chcú podľa podpredsedu únie Juraja Vanka prírodu chrániť, ale udržateľným spôsobom.

Bratislava 13. júna (TASR) - Neštátnym vlastníkom lesov sa nepáči prístup k ochrane prírody na Slovensku, chceli by viac aktívneho manažmentu v chránených územiach, ako aj prehodnotenie ich rozsahu. Šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) kritizujú, že si na nich vyše roka nenašiel čas. Píšu mu preto otvorený list. Veria, že pripravovaná Národná dohoda o strome nebude "diktátom", ale príde aj k diskusii s vlastníkmi.

"Hlavnou myšlienkou otvoreného listu je povedať, že my nie sme v zásade proti ochrane prírody, ale chceme slušnosť, národnú dohodu, neštátnu, nepolitickú," povedal Milan Ovseník, predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov. Tá reprezentuje vlastníkov asi 700.000 hektárov lesnej pôdy. Pravidlá ochrany prírody, ktoré priniesli bezzásahovať a obmedzenia v chránených územiach, podľa ich listu lesnú krajinu ničia.

Neštátni vlastníci chcú podľa podpredsedu únie Juraja Vanka prírodu chrániť, ale udržateľným spôsobom a tak, aby "nakoniec na napĺňanie verejného záujmu nedoplácali najzraniteľnejší obyvatelia na vidieku". Poukazuje, že veľa problémov v ochrane prírody vyplýva aj z organizačného zmätku, keď sa predstavitelia rezortov životného prostredia a hospodárstva hrajú každý na vlastnom "piesku".

Súčasné vedenie ministerstva podľa svojho hovorcu Tomáša Ferenčáka presadzuje konštruktívnu a otvorenú diskusiu so všetkými zainteresovanými. "Národná dohoda o strome nie je útok, ide o podanú ruku. Envirorezort chce diskusiu posunúť do úrovne, kde kľúčovou témou je les. V tomto duchu vítame záujem lesníkov," reagoval.

Ako poznamenal, na Slovensku sú lesníci, ktorí sa starajú o les a majú rešpekt ochranárov aj ekológov. "Na druhej strane netreba si zatvárať oči pred tými, ktorí lesníkom kazia meno. Určite je ich menej, no sú viditeľnejší. Národná dohoda o strome má určiť vzájomné pravidlá, ktoré budú rešpektovať všetci dotknutí," zhrnul Ferenčák.

Minister Sólymos v máji avizoval, že ministerstvu pôdohospodárstva predstaví Národnú dohodu o strome, ktorá položí základy ekologickejšieho, zodpovednejšieho a trvalo udržateľného spôsobu hospodárenia s lesmi. Oznámil to po tom, čo sa v Tatrách presvedčil o výsledkoch dvoch prístupov pri spravovaní lesov. Prvým je ochranársky prístup. Druhým je lesnícky, založený na plánovaných a rozsiahlych výruboch.