Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Envirorezort pozastavil výkup súkromných pozemkov v národných parkoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Aukčný mechanizmus nastavený predošlou vládou bol podľa rezortu nesystémový, nehospodárny a nedokázal splniť to, čo avizoval.

Bratislava 7. februára (TASR) - Envirorezort pozastavil výkup súkromných pozemkov v národných parkoch. V prvotnej fáze získa len tie pozemky, kde predošlé vedenie podpísalo zmluvy. Štát na to využije predkupné právo. Ide o pozemky o rozlohe takmer 319 hektárov za približne dva milióny eur. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Najčastejšie ide o územia národných parkov Malá Fatra, Poloniny a Pieninský národný park, prípadne o pozemky v iných chránených územiach. Takto sa ministerstvo vyhne plateniu pokút za odstúpenia od zmlúv," priblížil odbor komunikácie.

Aukčný mechanizmus nastavený predošlou vládou bol podľa MŽP nesystémový, nehospodárny a nedokázal splniť to, čo avizoval. "Nové vedenie ministerstva je presvedčené, že získať do vlastníctva štátu malé, rozdrobené fragmenty pozemkov, v niektorých prípadoch doslova kusy hrudy zeme, často bez akejkoľvek znalosti, či sa tam vyskytujú chránené biotopy, nepovažuje za účelové a hospodárne vynakladanie verených zdrojov," skonštatoval odbor komunikácie.

Na výkup súkromných pozemkov v národných parkoch by MŽP podľa jeho šéfa Tomáša Tarabu (nominant SNS) potrebovalo zhruba 500 miliónov eur. "V súčasnosti, ak máme približne 65 miliónov eur, nedokážeme ani sčasti doručiť sľúbený výsledok. Z toho dôvodu sme v novembri 2023 pozastavili výkup," poznamenal Taraba. Dodal, že je potrebný predvídateľný, systémový a hospodárny mechanizmus. "Ak máme málo financií, dáva väčšiu logiku použiť ich na výkup napríklad v jednom národnom parku a ten príkladne dokončiť," vysvetlil minister.

Tvrdí, že ciele v pláne obnovy, z ktorého mal byť výkup hradený, redefinujú. Budú takisto informovať Európsku komisiu, že takto nastavený míľnik je nenaplniteľný. Šéf envirorezortu intenzívne rokuje s podpredsedom vlády pre plán obnovy Petrom Kmecom (Hlas-SD) o zmysluplnom využití finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Celkovo bolo na výkup pozemkov určených 68 miliónov eur z plánu obnovy. Ambíciou bolo minulý rok odkúpiť 12.000 hektárov.