Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Envirorezort pripravuje legislatívu o krajinnom plánovaní

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Vytvoriť by sa mal legislatívny rámec integrovaného manažmentu krajiny v súlade s Európskym dohovorom o krajine.

Bratislava 17. marca (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravuje zákon o krajinnom plánovaní. Má preväzovať viacero oblastí s dosahom na ochranu a tvorbu krajiny. Vyplýva to z predbežnej informácie zverejnenej na legislatívno-právnom portáli Slov-Lex.

"V súčasnosti sa ukazuje, že problém ochrany a tvorby krajiny je nedostatočne v SR zabezpečovaný, napriek tomu, že pojem krajina používa stavebný zákon a najmä zákon o ochrane prírody a krajiny," konštatuje sa v materiáli. Ukazuje sa to následne pri riešení problémov, ktoré vznikajú pri rozvoji samospráv. Ako príklad uvádza MŽP Demänovskú dolinu či Štrbské pleso.

Existuje podľa materiálu mnoho odborných podkladov o území a nie sú využité pri príprave rozvojových dokumentov, najmä pri obstarávaní územnoplánovacej dokumentácie.

Vytvoriť by sa mal legislatívny rámec integrovaného manažmentu krajiny v súlade s Európskym dohovorom o krajine. Pripravovaný zákon o krajinnom plánovaní je v súlade s Plánom obnovy a odolnosti SR, tvrdí envirorezort.