Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Matičova správa názorovo rozdelila aj slovenských europoslancov

Na archívnej snímke europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Sexuálne a reprodukčné zdravie a práva sú podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej jednou z kľúčových otázok v diskusii o ľudských právach a sú neoddeliteľné od základného práva na zdravie.

Brusel 24. júna (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok hlasovali o správe chorvátskeho europoslanca Pedraga Matiča, ktorá vyzýva krajiny EÚ, aby zabezpečili univerzálny prístup občanov k sexuálnemu a reprodukčnému zdraviu. Parlament je po stredajšej rozprave v tejto otázke rozdelený, čo platí aj pre slovenských europoslancov.

Matičovu správu v máji odporučil prijať Výbor EP pre práva žien a rodovú rovnosť.

Martin Hojsík (PS) pre TASR uviedol, že na Slovensku neexistuje sexuálna výchova. Ženy podľa neho zažívajú nočné mory pri pôrodoch a Slováci majú zlý prístup ku testovaniu na sexuálne prenosné choroby, pričom antikoncepcia nie je pre mnohých dostupná. "Namiesto prevencie sa každého pol roka predkladajú návrhy na sprísnenie interrupcií a vláda sa snaží vymazať pojem rodová rovnosť z politík. Správa Matič upozorňuje na zlý stav sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv. Konzervatívci chcú, aby sme o týchto témach mlčali. Verím, že sexuálne zdravie a reprodukčné práva sú ľudské práva, a teda aj hodnotami liberálnej demokracie," odkázal. Zároveň dodal, že kým bude Slovensko upierať ľudské práva polovici obyvateľstva, nebude skutočne demokratickou krajinou.

Monika Beňová (Smer-SD) pripomenula, že správa jej chorvátskeho kolegu spôsobila v Národnej rade SR zo strany ultraklerikálnych poslancov "jednu z ich malých inkvizícií". Podľa nej ide o nezáväzné odporúčania týkajúce sa ochrany sexuálneho a reprodukčného zdravia žien, ktoré by v 21. storočí už mali byť samozrejmosťou. "Správa nemá dosah, ani vplyv na individuálne právne úpravy v členských štátoch EÚ," spresnila.

Na archívnej snímke Monika Beňová.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Sexuálne a reprodukčné zdravie a práva sú podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej (nezávislá) jednou z kľúčových otázok v diskusii o ľudských právach a sú neoddeliteľné od základného práva na zdravie. Matičova správa podľa nej prichádza "v rozhodujúcom okamihu", keď spiatočnícke hlasy ultrakonzervatívnych európskych strán v oblasti práv žien naberajú na sile a prispievajú k oslabeniu práv a k ohrozeniu zdravia žien. "Cieľom je vyzvať inštitúcie EÚ a členské štáty, aby uznali, že sexuálne a reprodukčné zdravie a práva sú ľudskými právami a ako také musia za každých okolností dosahovať najvyšší štandard. Správa v žiadnom prípade nemá za cieľ podporovať interrupcie," upozornila.

Michal Wiezik (SPOLU-OD) skonštatoval že Matičova správa je ako výsledok dlhých a konštruktívnych rokovaní vyvážená a komplexná, pričom rešpektuje právomocí členských štátov a zásady subsidiarity. "Povzbudzuje vlády k tomu, aby sa za reprodukčné a sexuálne práva žien postavili. Zdá sa, že na Slovensku stále dochádza k zásadnému nepochopeniu fungovania EÚ, vzhľadom na neopodstatnené negatívne reakcie, ktoré správa vyvolala," spresnil.

Michal Wiezik, archívna snímka.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Vladimír Bilčík (SPOLU-OD) rovnako priznal, že podporí 39-stranovú správu, okolo ktorej je priveľa emócií a dezinformácií. "Nie s každým slovom v tejto správe súhlasím, ale Matičova správa neporušuje subsidiaritu. Ide o nelegislatívnu správu, ktorá štátom nemôže nič prikázať. Vysiela však dôležitý signál, že ženské práva sú ľudské práva a dôstojnosť každého z nás si zaslúži plnohodnotný rešpekt a ochranu, vrátane práva na zdravie, telesnú integritu a nediskriminačný prístup pri zdravotnej starostlivosti," spresnil .

Ivan Štefanec (KDH) je v tejto súvislosti hlboko presvedčený, že "rodina je tvorená mužom a ženou" a že spoločnosť má povinnosť takúto rodinu, najmä ak sa dostane do ťažkostí, podporovať. "Zároveň je potrebné v rodinnej téme vždy rešpektovať princíp subsidiarity," odkázal.

Poslanci hlasovali nielen o správe samotnej, ale aj o pozmeňovacích návrhoch ku nej, ktoré presadzovala frakcia Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Výsledky hlasovania budú známe vo štvrtok večer.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)