Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Na bustu A.Dubčeka sa pozerá šéf europarlamentu Tajani

Na archívnej snímke premiér SR Robert Fico (vpravo) a bývalý predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz (vľavo) počas slávnostného odhalenia busty Alexandra Dubčeka v priestoroch Európskeho parlamentu v Štrasburgu v utorok 13. decembra 2016. Foto: FOTO TASR - ÚV SR / Andrea Veselá

Dubčekova busta je na chodbe budovy Paul Henry Spaak v Bruseli, ktorou prechádzajú všetky oficiálne návštevy šéfa europarlamentu: politici, poslanci, osobnosti spoločenského a kultúrneho života.

Brusel 10. novembra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani sa niekoľkokrát do týždňa pozerá na Alexandra Dubčeka. A s ním všetci členovia jeho zahraničných delegácií, ktorí idú rokovať do protokolárnej miestnosti na deviatom poschodí europarlamentu.

Dubčekova busta sa nachádza na chodbe budovy Paul Henry Spaak v Bruseli, ktorou prechádzajú všetky oficiálne návštevy šéfa europarlamentu: politici, poslanci, osobnosti spoločenského a kultúrneho života.

"Busta je darom slovenského predsedníctva v Rade EÚ pre Európsky parlament," pripomenula pre TASR Tajaniho hovorkyňa Delia Vlase. Spresnila, že je zvykom predsedníckych krajín zanechať nejaký darček pre europarlament a je potom na vedení inštitúcie, kde prijatý dar umiestni a ako s ním naloží. "Viditeľnejšie miesto už nemôže byť," dodala hovorkyňa, podľa ktorej si Tajani cení odkaz Alexandra Dubčeka.

Naznačila tiež, že šéf europarlamentu sa o Dubčekovi zmieni na budúci týždeň počas oficiálneho prijatia prezidenta SR Andreja Kisku v sídle Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Dubčekovu bustu, ktorej autor je sochár Teodor Baník, prišiel vlani v decembri do Štrasburgu slávnostne odhaliť predseda vlády SR Robert Fico za prítomnosti predošlého šéfa EP Martina Schulza.

Pred niekoľkými rokmi časť ľavicových europoslancov chcela presadiť, aby po Dubčekovi niesla meno nejaká časť budovy alebo niektorá zasadacia miestnosť. "To sa už zrejme nikdy nepodarí," uviedol pre TASR europoslanec Boris Zala (Smer-SD), jeden z posledných politických súputnikov Dubčeka na sklonku jeho politickej kariéry.