Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Duch: Eurobarometer ukázal, že Slováci si uvedomujú význam eurovolieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Duch vyjadril nádej, že nárast voličského záujmu sa prejaví aj na Slovensku, ktoré bolo v posledných štyroch eurovoľbách vždy na poslednom mieste účasti voličov.

Brusel 17. apríla (TASR) - Jarný prieskum Eurobarometer, ktorého výsledky zverejnil v stredu Európsky parlament (EP), ukázal, že 71 percent občanov EÚ a 62 percent Slovákov vyjadrilo záujem voliť v júnových eurovoľbách. Lepšie čísla pre Slovensko ocenil aj hovorca EP Jaume Duch, informuje spravodajca TASR.

Predsedníčka EP Roberta Metsolová sa s odkazom na prieskum Eurobarometra prostredníctvom videoprenosu prihovorila novinárom v Bruseli. Privítala, že osem z desiatich Európanov si uvedomuje, že je dôležité ísť voliť, a vyzvala občanov, aby túto možnosť nezahodili, lebo v súčasnej zložitej geopolitickej situácii Únii "ide o veľa".

"Tieto voľby budú rozhodujúce, lebo určia, ktorým smerom sa EÚ vyberie. Využite svoj hlas, hlasujte!" odkázala Metsolová.

Hovorca EP v rozhovore pre slovenských novinárov akreditovaných v Bruseli uviedol, že hlavným výsledkom prieskumu je potvrdenie skutočnosti, že EÚ je za posledných päť rokov pre občanov viditeľnejšia a hodnovernejšia.

"Počet ľudí ochotných hlasovať citeľne vzrástol, o vyše desať percent voči roku 2019, na 60 percent. Viacero odpovedí občanov v tomto prieskume ukazuje, že záujem o voľby narastá, že obraz EÚ je pozitívnejší ako pred piatimi rokmi," vysvetlil Duch. Dodal, že ak by sa eurovoľby konali na budúci týždeň, tak by sa na nich zúčastnilo až 71 percent voličov.

Podľa jeho slov Európania pochopili, že po sérii kríz, od brexitu cez pandémiu až po následky vojny na Ukrajine, je EÚ pre nich "silný ochranný dáždnik".

Duch vyjadril nádej, že nárast voličského záujmu sa prejaví aj na Slovensku, ktoré bolo v posledných štyroch eurovoľbách vždy na poslednom mieste účasti voličov.

"Posledné čísla sú pozitívnejšie a zaujímavé. Uvidíme, aké budú výsledky. Myslím si, že ak médiá budú naozaj dostatočne informovať občanov o význame eurovolieb, ak politici, kandidáti za europoslancov a národné inštitúcie budú tiež informovať o tom, že tieto voľby sú zásadné aj pre budúcnosť Slovákov, nielen Európanov ako takých, tak sa tieto pozitívne čísla prejavia aj po sčítaní hlasov," odkázal.

Prieskum verejnej mienky zverejnený sedem týždňov pred eurovoľbami, ktoré na Slovensku prebehnú v sobotu 8. júna, ukázal stúpajúci trend pri viacerých kľúčových volebných ukazovateľoch. V porovnaní s prieskumom z jesene 2023 aj s podobným prieskumom z jari 2019 stúpla informovanosť o dátume volieb, záujem o voľby a tiež pravdepodobnosť účasti občanov na hlasovaní.

Jarný prieskum Eurobarometer 2024 uskutočnila pre europarlament agentúra Verian 7. februára až 3. marca vo všetkých 27 členských štátoch EÚ na vzorke 26.411 respondentov. Výsledky na úrovni EÚ boli vážené podľa počtu obyvateľov jednotlivých členských štátov Únie.

Občania EÚ sú podľa Eurobarometra optimistickí, čo sa týka budúcnosti Únie



Európania zostávajú optimisti v súvislosti s budúcnosťou Európskej únie, a to aj po sérii prekonaných kríz. Vyplýva to z jarného prieskumu Eurobarometra, ktorý si objednal Európsky parlament (EP) pred júnovými eurovoľbami. Výsledky zverejnili v stredu, informuje spravodajca TASR.

Respondenti uviedli, že EÚ by sa mala prioritne venovať trom veľkým témam: obrana a bezpečnosť, energetická nezávislosť, bezpečnosť potravín a poľnohospodárstvo.

Prieskum osobitne zameraný na to, ako Európania vnímajú EÚ a výhody členstva v nej, ukázal, že v priemere 47 percent opýtaných Úniu vníma pozitívne (17 percent negatívne) a 65 percent verí, že členstvo v EÚ je dôležité, a to aj po krízach, ktoré priniesli brexit, pandémia koronavírusu či vojna na Ukrajine.

Tieto nálady sa však líšia od krajiny ku krajine. Najväčší eurooptimisti sú v Portugalsku (69 percent), Írsku a Švédsku (67) a v Luxembursku (64). Na druhom konci rebríčka sa s EÚ najmenej identifikujú v Česku (33), Rakúsku (36) a vo Francúzsku (37).

Slovensko sa ocitlo v strede 27-členného rebríčka so 48-percentným pozitívnym vnímaním EÚ a 17-percentným odmietavým postojom.

Na otázku, či členstvo v EÚ prinieslo ich krajine výhody, pozitívne odpovedalo 71 percent Európanov, pričom táto podpora zostáva za posledné tri roky stabilná.

Tento názor platí pre všetky krajiny EÚ, najviac to však pociťujú v Lotyšsku a na Malte (91 percent), v Írsku (90), Dánsku (89) a Luxembursku (88), najmenej v Bulharsku (52), Rakúsku (56) a Taliansku (59).

Slovensko sa ocitlo na 11. mieste s 82-percentným presvedčením o výhodách členstva v EÚ, pričom 13 percent opýtaných si myslí opak.

Prieskum tiež ukázal, že v priemere 73 percent Európanov si myslí, že rozhodnutia EÚ majú priamy vplyv na ich život (26 percent tomu neverí). Je to tak aj na národnej úrovni, keď najviac vplyv EÚ na každodenný život pociťujú v Luxembursku (89 percent), na Malte (87) a na Slovensku (85), pričom 14 percent Slovákov to odmieta. Najmenej tento vplyv vnímajú v Taliansku (61), Lotyšsku a Bulharsku (64) a Rumunsku (64).

S tým bola spojená aj otázka o zlepšení života občanov za posledných päť rokov – zlepšenie pociťuje v priemere 49 percent opýtaných a zhoršenie 45 percent z nich.

Premietnuté na členské krajiny, najväčší prepad životnej úrovne od roku 2019 pociťujú Gréci (74 percent), Francúzi (69) a Cyperčania (63), najmenej to vnímajú Poliaci a Holanďania (22), potom Dáni (27) a Švédi (28).

Slovensko je v tomto ôsme "najpokojnejšie", keď zhoršenie životného štandardu nahlásilo 35 percent opýtaných a šesť percent uviedlo zlepšenie životných podmienok.

V súvislosti s eurovoľbami je 61 percent Európanov optimistických, čo sa týka budúcnosti EÚ, a 34 percent ju vníma pesimisticky.

Z pohľadu krajín pesimisti prevládli len vo Francúzsku (52 percent), vo zvyšných 26 štátoch panuje optimizmus. Najväčšiu dôveru v budúcnosť EÚ majú Dáni (82 percent), Íri (81) a Lotyši (67), najviac sa budúcnosti po Francúzoch obávajú Česi (51), Cyperčania (52) a Gréci (53).

Na Slovensku verí v dobrú budúcnosť EÚ 63 percent opýtaných a 34 percent vníma budúcnosť Únie skepticky.

Eurobarometer: SR nie je na poslednom mieste pri podpore eurovolieb



Až 71 percent občanov Európskej únie a 62 percent Slovákov vo februári a marci vyjadrilo pravdepodobný záujem voliť v júnových voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Vyplýva to z jarného prieskumu Eurobarometer, ktorého výsledky europarlament zverejnil v stredu, informuje spravodajca TASR.

Prieskum ukázal, že až 81 percent Európanov verí, že ísť voliť teraz má zmysel vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu. Uvedený 71-percentný záujem o eurovoľby naprieč celou EÚ je o 11 percent vyšší, ako bol na jar 2019.

Podľa zverejnených výsledkov sa Slovensko neocitlo na poslednom mieste pri podpore eurovolieb. V doterajších štyroch hlasovaniach Slovákov vo voľbách do EP bola ich účasť vždy najnižšia z celej EÚ.

Z pohľadu členských krajín vzrástol oproti marcu 2019 záujem o eurovoľby vo všetkých štátoch okrem Francúzska, kde zostal na rovnakej úrovni. Najviac sa k urnám hlásia občania Holandska (72 percent), Nemecka (70) a Írska, najmenší záujem majú voliči v Česku (38), Bulharsku (40) a na Slovensku (43).

Až 53 percent Európanov si myslí, že je dôležité voliť v eurovoľbách, čo je nárast o šesť percent voči jesennému prieskumu Eurobarometra.

Respondenti naznačili, že piatimi hlavnými témami eurovolieb sú pre nich boj proti chudobe, verejné zdravotníctvo, podpora hospodárstva a tvorba nových pracovných miest, obrana a bezpečnosť a klimatické zmeny. Za nimi zaostali témy ako migrácia, budúcnosť Európy, právny štát či poľnohospodárstvo a boj proti organizovanému zločinu.

Predvolebné témy sa líšia od krajiny ku krajine. Pre deväť štátov je prioritou obrana a bezpečnosť, šesť krajín, medzi nimi aj Slovensko, považuje za hlavnú tému stav ekonomiky a pracovné miesta. Päť krajín chce bojovať proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu a ďalších päť požaduje zlepšenie verejného zdravotníctva. Migrácia ako téma číslo jeden trápi len Poľsko a Cyprus.

V samostatnej časti venovanej vnímaniu Európskeho parlamentu a hodnôt, ktoré bráni, prieskum ukázal v priemere 41-percentné pozitívne vnímanie tejto inštitúcie, čo je o päť percent viac ako na jeseň 2023.

Na Slovensku vníma EP pozitívne 42 percent a negatívne 18 percent opýtaných.

Najpozitívnejšie europarlament vnímajú občania Portugalska (66 percent), Dánska a Talianska (59) a Luxemburska (55), najmenej kladne zasa obyvatelia Francúzska (27), Česka (28) a Slovinska (29).

Podľa prieskumu si 56 percent Európanov želá, aby EP mal dôležitejšiu úlohu ako doteraz (nárast o tri percentá voči jeseni 2023). S týmto postojom súhlasí aj 44 percent Slovákov a 43 percent je kategoricky proti.

Najväčšiu podporu má silnejšia úloha EP u občanov Cypru (85 percent), Španielska (76) a Grécka (73), najmenšiu zasa v Česku (32), Dánsku (34) a Švédsku (41).

Väčšina respondentov sa zhodla na tom, že poslanci budúceho europarlamentu by v rokoch 2024 – 2029 mali predovšetkým konať v prospech mieru v Európe (47 percent), brániť demokraciu (33), ochraňovať ľudské práva v EÚ a vo svete (24), bojovať za slobodu slova (21) a tiež za zásady právneho štátu (20).


(spravodajca TASR Jaromír Novak)