Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Europoslanci Jurzyca a Ďuriš Nicholsonová budú členmi frakcie ECR

Eugen Jurzyca, archívna snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslankyňa Ďuriš Nicholsonová uviedla, že chce byť stálou členkou vo Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci a náhradníčkou vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci.

Brusel 19. júna (TASR) - Dvaja slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP), zvolení za stranu Slovensko a solidarita (SaS), Lucia Ďuriš Nicholsonová a Eugen Jurzyca, budú v novom zložení zákonodarného zboru EÚ pôsobiť v politickej skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR).

Pre TASR účasť dvoch slovenských europoslancov zo SaS v skupine ECR potvrdil Jurzyca. Zároveň uviedol, že v europarlamente sa bude uchádzať prioritne o členstvo vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov (IMCO) a ako náhradník by chcel pôsobiť v Hospodárskom a menovom výbore EP (ECON).

Z hľadiska účasti na delegáciách EP pre spoluprácu s tretími krajinami Jurzyca podľa vlastných slov prejavil záujem o členstvo v Delegácii EP pre vzťahy s Najvyššou radou, čiže s Ukrajinou.

Jurzyca priznal, že potrebnú pomoc pri zorientovaní sa počas prvých dní v europarlamente a v skupine ECR im zabezpečujú asistenti ich slovenských predchodcov v tejto skupine ako aj stáli zamestnanci tejto politickej frakcie.

Poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že chce byť stálou členkou vo Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) a náhradníčkou vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Zároveň má záujem pôsobiť v Spoločnom parlamentnom zhromaždení AKT – EÚ, ktoré sa zameriava na Európskeho parlamentu s parlamentmi afrických, karibských a tichomorských štátov.

Frakcia ECR sa označuje za euroskeptickú a protifederalistickú a jej politickým programom je reforma EÚ na základe eurorealizmu. V novom zložení EP (od 2. júla) bude mať frakcia 62 kresiel. To je pokles o 13 mandátov voči súčasnému stavu a z tretej najvplyvnejšej frakcie sa dostanú až na šieste miesto. Okrem ľudovcov, socialistov a liberálov-centristov získali viac mandátov ako ECR aj Zelení a poslanci z populistických a krajne pravicových strán z tábora Marine Le Penovej a Mattea Salviniho.

Spravodajca TASR Jaromír Novak