Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Europoslanci upozornili na výhody, ale aj obavy spojené s COVID pasmi

Vladimír Bilčík, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Vladimír Bilčík (Spolu-OD) vníma COVID pas ako slobodu pohybu medzi členskými štátmi EÚ bez ďalších požiadaviek a dodatočných dokladov a testov.

Brusel 28. apríla (TASR) - Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Bruseli v rámci rozpravy o COVID pasoch tiež vyzvali na spravodlivý prístup k novým typom preukazov, ktoré navrhla Európska komisia s cieľom uľahčiť mobilitu po Európe. Upozornili na obavy súvisiace s možnou diskrimináciou nezaočkovaných osôb a ocenili návrh na bezplatné alebo cenovo dostupné PCR testovanie na COVID-19.

Peter Pollák (OĽaNO) priznal, že podporuje tieto európske preukazy. Nesúhlasí však s tým, aby ľudia, ktorí nemali možnosť sa zaočkovať registrovanou vakcínou, boli diskriminovaní. "Som presvedčený, že je to neférové voči ľudom, ktorí sa snažili chrániť svoje zdravie a dali sa zaočkovať vakcínou nezaregistrovanou v EÚ. Aj kvôli tomu, že Európska komisia nezabezpečila dostatok týchto vakcín," vysvetlil. Uviedol, že je to hlavne problém Maďarska, ale ako dodal, aj Slovensko uvažuje o očkovaní Sputnikom V, pričom o túto vakcínu má záujem veľký počet ľudí. V tejto súvislosti by podľa neho bolo diskriminujúce nedať COVID pasy osobám, ktoré sa dali zaočkovať iným typom vakcíny, aký je povolený na trhu EÚ. Už aj preto, že tretie krajiny ako Británia či Izrael mali dostatok vakcín, kým EÚ pri zaistení ich dodávok zlyhala.

Michal Wiezik (Spolu-OD) uviedol, že digitálny zelený preukaz na jednej strane vyvoláva vysoké očakávania, pokiaľ ide o slobodu cestovania, a na strane druhej je veľa výhrad a obáv, že dôjde k diskriminácii nezaočkovaných. "Diskriminačné to byť nemôže. Parlamentná pozícia je rovnaká s tou Európskej komisie, že preukaz bude mať tri piliere umožňujúce voľný pohyb - potvrdenie o prekonaní ochorenia, o očkovaní a o negatívnom PCR alebo antigénovom teste," vysvetlil. To podľa neho otvára dvere každému, kto chce cestovať.

Spresnil, že EP prichádza s návrhom, aby vakcíny, ktoré bude COVID pas brať do úvahy, boli len tie, ktoré schválila Európska agentúra pre lieky (EMA) alebo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Parlament tým podporuje postoj spoliehania sa len na vakcíny, ktoré spĺňajú európske štandardy, a nekontaminovania systému vakcínami, ktoré nie sú dôsledne zhodnotené a o ktorých sa nedá povedať, či sú bezpečné. Zároveň by však podľa neho mala členským štátom, ktoré používajú neschválené vakcíny, zostať istá možnosť upraviť si tento systém na základe vlastných potrieb.



Wiezik súhlasí s návrhom, aby v prípade PCR testovania pre COVID pasy boli tieto testy cenovo prístupnejšie alebo by ich isté množstvo mohol hradiť členský štát alebo rozpočet EÚ.



Robert Hajšel (Smer-SD) upozornil, že vytvorenie COVID pasov bol dobrý nápad začiatkom roka, keď bol predpoklad rýchleho očkovania a vytvorenia kolektívnej imunity. Dnes je však situácia iná a vzniká priestor na diskrimináciu tých, ktorí sa z rôznych dôvodov nemôžu alebo nechcú zaočkovať. Ocenil, že preukaz bude na rovnakej úrovni ako očkovanie vnímať aj PCR testy a potvrdenie o prekonaní choroby, problém však vidí pri antigénových testoch s 24-hodinovou platnosťou, ktoré sú nevhodné pre COVID pasy.

"Treba doladiť tieto otázky, ako aj to, či zaradiť do preukazu aj vakcíny, ktoré sú mimo portfólia EMA, ako Sputnik V či Sinopharm," odkázal. A dodal, že v tejto otázke bude potrebné hľadať konsenzus, minimálne by o uznaní takýchto vakcín mali rozhodovať členské krajiny.



Vladimír Bilčík (Spolu-OD) vníma COVID pas ako slobodu pohybu medzi členskými štátmi EÚ bez ďalších požiadaviek a dodatočných dokladov a testov. "Bude ľahšie nastúpiť do lietadla, prechádzať cez hranice viacerých štátov počas dovolenky. Je to praktická pomôcka," uviedol. Upozornil, že EP chce, aby to bol čo najjednoduchší dokument s čo najmenším množstvom osobných údajov, ktoré budú dostatočne chránené. Musí to byť ale cesta k slobode aj pre tých, ktorí sa nemohli zaočkovať, čo znamená cenovo dostupné alternatívy. Slovenská vláda preto musí podľa neho rozmýšľať, ako štát zaistí ľuďom určitý počet PCR testov, podobne ako im zabezpečuje vakcíny.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)