Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Európske centrum pre práva Rómov žaluje MV SR, hovorí o diskriminácii

Priamo v rómskej osade v Krompachoch predstavil 11. januára 2018 minister vnútra Robert Kaliňák (vľavo) a prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar opatrenia, ktoré rezort plánuje zaviesť v prípade tzv. otravujúcej kriminality, archívna snímka. Foto: TASR - Vladimír Benkov/MV SR

Plánovaná legislatíva by mohla byť podľa centra ľahko zneužitá na prenasledovanie už bez tak marginalizovaných komunít.

Bratislava 17. januára (TASR) - Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) žaluje Ministerstvo vnútra (MV) SR pre diskriminačné praktiky polície. Nepáčia sa mu avizované opatrenia na riešenie rómskej kriminality.

"Plánovaná legislatíva by totiž mohla byť ľahko zneužitá na prenasledovanie už bez tak marginalizovaných komunít," píše sa v stanovisku, ktoré poskytol Michal Zálešák z ERRC.

ERRC sa navyše domnieva, že je založená na "anti-rómskych stereotypoch a nepresných záveroch získaných z údajov zhromaždených ministerstvom v minulom roku". Centrum žalobu podalo na Okresnom súde Bratislava I.

"Určite možno nájsť predsudky v niektorých aktivitách slovenskej polície namierených proti Rómom. Spájanie kriminality s etnickou príslušnosťou je absurdné," doplnil prezident ERRC Dorde Jovanovic. Súdne konanie centrum podľa neho v tejto chvíli vníma ako "jediný spôsob ako preukázať, že aktivity, vyslovene cielené proti rómskym komunitám, sú nezákonné". Jovanovic upozornil, že Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie nedávno vyzval Slovensko, aby prijalo opatrenia na odstránenie cielených aktivít polície voči Rómom.

Minister vnútra Robert Kaliňák s policajným prezidentom Tiborom Gašparom minulý týždeň predstavili opatrenia, ktoré rezort plánuje v prípade rómskej kriminality. Mali by sa zvýšiť kompetencie policajtov, aby mohli zakročiť nielen pri páchaní trestnej činnosti alebo priestupku, ale aj pri narúšaní verejného poriadku. V pláne je vytvorenie integrovaných policajných oddelení s vyšším počtom policajtov, ktoré budú zodpovedné za situáciu v príslušnej osade.

Zaviesť sa majú aj občianske hliadky, ktoré by dohliadali na bezpečnostnú situáciu v rómskych osadách. Minister tiež oznámil potrebu vedenia štatistických údajov o tzv. rómskej kriminalite. Rezort pripravuje aj integračné opatrenia, napr. vytvorenie sietí podporných pracovísk, ktoré dokážu riešiť sociálnu situáciu a výchovu detí, teda komunitných centier.

Opatrenia už kritizoval splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz či jeho predchodca Peter Pollák. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na Facebooku uviedla, že tak ako na všetky zákony, aj na tento návrh sa treba pozerať spôsobom, že má platiť pre všetkých a nielen pre konkrétnu etnickú skupinu.