Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Európsky parlament by uvítal, keby Slovensko uznalo nezávislosť Kosova

Nastupujúci premiér Robert Fico (Smer-SD) už počas svojej predchádzajúcej vlády odmietol uznať nezávislosť Kosova.

Bratislava 29. marca (TASR) - Európsky parlament by uvítal, keby päť členských štátov EÚ vrátane Slovenska, ktoré zatiaľ neuznali nezávislosť Kosova, nasledovalo príklad ostatných krajín, ktoré tak už urobili.

Uvádza sa to v jednom z uznesení, ktoré dnes schválil Európsky parlament (EP). TASR o tom dnes informovala kancelária EP na Slovensku.

EP by zároveň "uvítal", keby sa tieto krajiny aktívnejšie zapojili do sprostredkovania rozhovorov medzi Srbskom a Kosovom. "EP pripomína, ako je pre EÚ dôležité, aby viedla dialóg s Kosovom, a považuje tento záväzok za dôležitý pre zachovanie stability a bezpečnosti v bezprostrednom susedstve EÚ," konštatuje europarlament v schválenom uznesení o procese integrácie Kosova do Európskej únie.

Nastupujúci premiér Robert Fico (Smer-SD) už počas svojej predchádzajúcej vlády odmietol uznať nezávislosť Kosova. Argumentoval tým, že vyhlásenie samostatnosti porušilo zásady medzinárodnej legislatívy, napríklad v oblasti nedotknuteľnosti hraníc.

Postoj zrejme nezmení ani počas svojho druhého pôsobenia na čele vlády. "Nevidíme žiadne dôvody na uznanie Kosova ako samostatného štátu," povedal Fico po rokovaní za okrúhlym stolom s predstaviteľmi opozície 15. marca.