Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Experti z EÚ: Treba zlepšiť spoločné cvičenie policajtov a colníkov

Slovensko bolo v minulom roku hodnotené aj v oblasti ochrany osobných údajov a zabezpečenia vzdušných hraníc.

Bratislava 9. januára (TASR) - Spoločné tréningy a cvičenia policajtov a colníkov by sa mali zlepšiť a to predovšetkým na základe spoločnej stratégie pre vzdelávanie v schengenských záležitostiach. Slovensku to odporučila hodnotiaca komisia z Európskej únie, ktorá sa na dodržiavanie schengenských pravidiel v oblasti policajnej spolupráce zamerala v júni minulého roku. TASR informovala Zuzana Miškolci z komunikačného odboru na ministerstve vnútra.

"Hodnotiaca komisia je toho názoru, že by mala byť vypracovaná spoločná metóda zberu a vyhodnocovania štatistických údajov v rámci Slovenskej republiky a najmä so susednými krajinami," uviedla ďalej Miškolci. Slovensko by podľa nej malo pokračovať v budovaní rádiokomunikačných systémov za účelom zabezpečenia efektívnejšej cezhraničnej komunikácie a zariadiť, aby nedošlo pri duplicite v riešení prípadov medzi Interpolom a národnou ústredňou SIRENE. Hodnotiaca správa bola podľa Miškolci oficiálne schválená 20. decembra 2012. "Od tohto dátumu sa začalo pracovať na plnení uvedených odporúčaní, pretože každá hodnotená krajina musí po troch mesiacoch od schválenia správy, a následne každé tri mesiace podávať informáciu o pokroku," povedala.

Slovensko bolo v minulom roku hodnotené aj v oblasti ochrany osobných údajov a zabezpečenia vzdušných hraníc, v marci 2013 sa bude hodnotiť dodržiavanie pravidiel v oblasti víz, v júli zabezpečenie pozemných hraníc a v októbri sa hodnotiaca komisia zameria na národnú ústredňu SIRENE a Schegenský informačný systém.