Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Farmári nie sú dôslední pri ochrane statku, vlci napádajú zvieratá

Ilustračné foto Foto: TASR/Jonas Lovaas Gjerstad

Slavomír Finďo z Národného lesníckeho centra, ktorý je odborníkom na život vlka hovorí, že chovatelia síce chránia svoje stáda, avšak vo väčšine prípadov ide o nedostatočnú ochranu.

Zvolen 31. mája (TASR) - Stále nedostatočná a nedôsledná ochrana majiteľov stád má za následok zvyšujúce sa počty vlkmi strhnutých hospodárskych zvierat. Kým ešte v roku 2006 nahlásili farmári 230 takto uhynutých kôz a oviec, v roku 2010 ich už bolo 443.

Slavomír Finďo z Národného lesníckeho centra, ktorý je odborníkom na život vlka hovorí, že chovatelia síce chránia svoje stáda, avšak vo väčšine prípadov ide o nedostatočnú ochranu, ktorá viac zabraňuje ovciam vybehnúť z košiara, ale nezabraňuje atakom vlka smerom do vnútra.

"Najlepšou ochranou sú stále elektrické oplôtky, ktoré ale mnohí farmári stavajú nedôsledne a vlky ich hravo prekonávajú," hovorí. Ploty by mali byť podľa neho viacvrstvové, s postupnými, 20 až 40-centimetrovými odstupmi, aspoň 170 centimetrov vysoké. Pri zemi by mal byť navyše ostnatý drôt, aby sa vlk nepodhrabal.

Stále dôležitou ochranou, a to najmä počas dňa, sú aj dobre vychované ovčiarske psy. Tie by mali byť odmala zžité so stádom, aby vedeli ovce nielen ochrániť, ale byť aj dostatočnou hrozbou pre votrelca.

Podľa Finďa aj keď neexistujú relevantné čísla o počte vlkov na Slovensku, odhaduje sa, že sa ich tu dnes pohybuje okolo 400 až 450. Odhady spred piatich rokov však hovorili o čísle 250 až 300. "Počty sú väčšie najmä preto, že za ostatné roky sa výrazne zvýšili stavy jelenej, srnčej a diviačej zveri, ktoré sú hlavnou potravou vlkov," uviedol. "Jednoznačne, vlk má na našom území veľké množstvo koristi," dodal.

Vlk sa aktuálne vyskytuje (pohybuje) na asi 40 % územia Slovenska. Jedná sa najmä o horské a podhorské regióny stredného a východného Slovenska. Na západe krajiny registrujú jeho pohyb len ojedinele.