Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Forró: Prezident by mohol mať možnosť predkladať zákony do parlamentu

Na archívnej snímke Krisztián Forró. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezident by mal podľa neho spájať a byť mal by byť mediátorom medzi opozíciou a koalíciou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 5. marca (TASR) - Prezident by mal mať silnejšie kompetencie. Mohol by napríklad predkladať zákony do parlamentu. V rozhovore pre TASR to uviedol kandidát na hlavu štátu Krisztián Forró. Prezident by mal podľa neho spájať a byť mal by byť mediátorom medzi opozíciou a koalíciou. Rozhovor s Forróom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na prezidenta SR.


-Čo vnímate ako najdôležitejšiu úlohu prezidenta SR?-
Najdôležitejšia úloha prezidenta je spájať. Namiesto toho, aby prehlboval priekopy, mal by ich zasypávať.

-Ktorú kompetenciu prezidenta považujete za najdôležitejšiu a bez ktorej by ste si vedeli predstaviť výkon prezidentskej funkcie, prípadne, ktorú neplánujete používať?-
Vzhľadom na to, že prezident má veľmi silný mandát priamo od občanov krajiny, myslím si, že by bolo oprávnené, aby mal dokonca silnejšie kompetencie. Mohol by mať možnosť napríklad predkladať Národnej rade SR návrhy zákonov.

-Niektoré politické strany hovorili o potrebe zmeny volebného systému. Je táto zmena potrebná? Podpísali by ste zmenu volebného systému?-
Myslím si, že regióny nemajú dostatočný hlas v parlamente. Len čo sa poslanci dostanú do parlamentu, pozerajú sa na regióny z Bratislavy a rýchlo na ne zabudnú. Volebný systém s výraznejším hlasom regiónov a všetkých národnostných komunít by som určite podporil.

-Aký je váš postoj k členstvu SR v NATO a EÚ? Členmi sme už 20 rokov.
Jednotná maďarská strana SMK bola vo vládnej koalícii, keď sa schválil vstup Slovenska do NATO a EÚ. Bolo to dobré rozhodnutie. V súčasnosti nemôžeme hovoriť o tej istej Európskej únii, ako bola tá, do ktorej sme vstupovali, ale nevidím lepšiu alternatívu, ako pracovať na tom, aby sme ju zlepšili.

-Prezident SR je aj najvyšší veliteľ ozbrojených síl. Aký je váš postoj k financovaniu armády, k jej modernizácii, posilneniu, aj vzhľadom na dianie na východ od našich hraníc?-
Musíme mať armádu, ktorá dokáže ochrániť všetkých občanov Slovenskej republiky. Momentálne má naša obrana obrovské slabiny, preto jej účinnejšie financovanie a modernizácia sú opodstatnené.

-Ako vnímate pomoc Ukrajine? Ste za členstvo Ukrajiny v EÚ? Únia odobrila začiatok prístupových rokovaní.-
Humanitárnu pomoc v plnej miere podporujem. Posielanie zbraní na Ukrajinu neviem podporovať, ani s vojakmi, ani bez nich. Každá dodávka zbraní predlžuje vojnu, vďaka čomu umierajú synovia, otcovia, manželia. Nič nie je vzácnejšie ako ľudský život. Ak Ukrajina splní všetky podmienky, ktoré muselo splniť napríklad aj Slovensko pri prístupových rokovaniach, nie je dôvod, aby sa Ukrajina nemohla stať členom EÚ.

-Má byť prezident protiváhou vláde? Prečo?-
Prezident má byť na strane občanov. Preto, ak sú medzi vládnou koalíciou a opozíciou významné napätia, mal by byť mediátorom medzi protistranami, hľadať prieniky.



O prezidentský palác zabojuje v tohtoročných voľbách celkovo 11 kandidátov. Sú nimi Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.