Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Funkcie ministra a mestského poslanca sú zlučiteľné, myslí si Kaliňák

Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR

Robert Kaliňák sa neobáva, že by ho obe funkcie mohli nejako nadmerne časovo obmedzovať. Mestskí poslanci zvyčajne prerokovávajú najdôležitejšie veci už na začiatku schôdzí.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Funkcie člena vlády a poslanca mestského zastupiteľstva sú zlučiteľné, a teda sa môžu vykonávať súčasne.

Myslí si to podpredseda vlády SR Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý obe tieto funkcie v súčasnosti zastáva. Je totiž ministrom vnútra aj poslancom bratislavského zastupiteľstva.

"Z môjho pohľadu poslanec mestského zastupiteľstva nie je orgánom moci. Požiadal som o výklad výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, v prípade, že to bude nevyhnutné, požiadame aj o výklad ústavy... Chcel som, aby sme si vyriešili túto vec všeobecne ako právnu otázku nezlučiteľnosti medzi jednotlivými funkciami v štáte a na to nám môžu dať odpoveď iba odborné orgány. Ja si myslím, že to zlučiteľné je," povedal.

Kaliňák sa neobáva, že by ho obe funkcie mohli nejako nadmerne časovo obmedzovať. Poukázal pritom na to, že mestskí poslanci zvyčajne prerokovávajú najdôležitejšie veci už na začiatku svojich schôdzí. "Takzvané povinné prevody majiteľov bytov, reštitúcie a podobné - tie klasické prevody majetku, ktoré sú vždy prerokované v jednotlivých komisiách, tie som si dovolil vynechávať v uplynulom období a naozaj by som na nich nebol prítomný ani teraz," pripustil absencie Kaliňák.