Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Funkciu predsedu KDH obhájil M. Majerský

Na snímke predseda KDH Milan Majerský. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Funkčné obdobie predsedu KDH sa tak predĺži z pôvodných dvoch na štyri roky.

Žilina 16. marca (TASR) - Pozíciu lídra opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) obhájil jeho doterajší predseda Milan Majerský. V tajnom hlasovaní ho volilo 225 delegátov sobotňajšieho snemu v Žiline. Majerského vyzývateľ Ivan Šimko získal hlasy 16 delegátov.

Snem tiež odsúhlasil zmenu stanov. Funkčné obdobie predsedu KDH sa tak predĺži z pôvodných dvoch na štyri roky. "Ak sa budeme snažiť mať na konci každého nášho konania človeka a jeho záujmy, KDH tu nebude nikdy zbytočné," uviedol bezprostredne po zvolení Majerský.

Dodal, že ambíciou hnutia je dosiahnuť v najbližších parlamentných voľbách dvojciferný výsledok. "Chcem, aby sme KDH zachovali pri hodnotách, ktorým je verné celých 34 rokov. Aby bolo kresťanské, demokratické a konzervatívne," povedal.

Za podpredsedov hnutia delegáti zvolili Igora Janckulíka, Viliama Karasa a Mariána Čaučíka.

Snem zároveň prijal zásadné uznesenie, v ktorom vyzýva vládnu koalíciu, aby netraumatizovala slovenskú spoločnosť pokusmi opätovne meniť a nasilu presadzovať zmenu trestnej politiky. Hnutie vyzýva, aby vláda vyčkala na rozhodnutie Ústavného súdu a rešpektovala ho. Delegáti sa tiež venovali navrhovaným zmenám týkajúcim sa fungovania Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). V prijatom uznesení deklarujú, že sú zásadne proti legislatívnym zmenám. Témou snemu boli aj aktuálne hrozby v geopolitickom kontexte.