Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Garbár z kauzy vyzvedačstva pre Rusko musí splatiť peňažný trest

Na snímke odsúdený Bohuš Garbár. Foto: TASR - Ján Krošlák

Garbár pôsobil ako spravodajský kontakt pre dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky. Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Právoplatne odsúdený Bohuš Garbár z kauzy vyzvedačstva pre Rusko napokon bude musieť splatiť peňažný trest vo výške 15.000 eur. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR. TASR to potvrdila hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vo februári schválil Garbárovi dohodu o vine a treste a odsúdil ho za trestné činy prijímania úplatku a vyzvedačstva. Dostal úhrnný podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s rovnako dlhou skúšobnou dobou. Tiež peňažný trest vo výške 15.000 eur a v prípade jeho nezaplatenia dvojročný náhradný trest väzenia.

V septembri však ŠTS vyhovel návrhu odsúdeného a od peňažného trestu upustil. Prokurátor proti tomu podal sťažnosť. "Najvyšší súd napadnuté uznesenie zrušil a odsúdenému B. G. povolil splácať peňažný trest v splátkach," priblížila Važanová.

Garbár pôsobil ako spravodajský kontakt pre dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky. Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády. Garbár v roku 2021 na konšpiratívnej schôdzke s osobou vystupujúcou pod menom Sergei Solomasov sľúbil vyhľadávať, získavať a vykonávať zber citlivých informácií a utajovaných skutočností týkajúcich sa slovenských bezpečnostných a spravodajských služieb a spolupráce SR, EÚ a NATO s Ukrajinou. Na tento účel mal dostať tisíc eur.