Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Generálny konzulát SR v Bruseli pokračuje s prezentáciou umelcov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ďalšie kultúrne akcie propagujúce modernú kultúru a súčasných umelcov zo Slovenska Generálny konzulát pripravuje aj v apríli.

Brusel 22. marca (TASR) - Marec bol na Generálnom konzuláte SR v Bruseli bohatý na aktivity propagujúce slovenskú kultúru. Potvrdil to generálny konzul Andrej Michalec, informuje spravodajca TASR.

Michalec pripomenul, že všetky kultúrne podujatia sa konali pod značkou Slovenský dom. Generálny konzulát v reprezentačných priestoroch v Ateliéri Franza Charleta najskôr otvoril výstavu výtvarníčky zo Slovenska, Kateřiny Makar Václavkovej, s názvom Proces zmeny.

Vernisáž sa konala 10. marca za účasti milovníkov kvalitného umenia. Výtvarníčka pôvodom z Brna žije a tvorí v Malackách a predstavila dva súbory približujúce jej silné osobné zážitky (Memento mori 3 a Otec) pretavené do vizuálnej podoby grafík.

Michalec spresnil, že výstavu zorganizoval Generálny konzulát v spolupráci s umeleckým kolektívom 40 x 60 BRUSSELS v rámci Vlajkového projektu kultúrnej prezentácie SR v Belgicku KORENE 2024.

Zástupkyňa projektu 40 x 60 BRUSSELS Martina Rötlingová, výtvarníčka z Bratislavy, ktorá od januára 2023 žije a tvorí v belgických Antverpách, návštevníkom opísala spoluprácu tohto umeleckého kolektívu s generálnym konzulátom, priblížila jeho koncept a výhľad spoločne plánovaných podujatí.

Generálny konzul sa vo štvrtok večer (21.3.) v Antverpách zúčastnil vernisáže výstavy Martiny Rötlingovej s názvom Ľahký pád. Výstava sa koná v známej antverpskej galérii Boutros v blízkosti antverpskej železničnej stanice. Galéria jej tvorbu opísala ako feministický diskurz, v ktorom autorka opakovane kritizuje mediálne prezentované stereotypné normy a štandardy ženskej krásy. Martina Rötlingová v Antverpách spolupracuje so svetoznámym slovenským látkovým dizajnérom Jurajom Strakom, ktorý v roku 2023 získal Národnú cenu za dizajn.

V priestoroch Generálneho konzulátu SR v Bruseli vystúpila aj spisovateľka, publicistka a krajanská aktivistka z Luxemburska Adriana Boysová, ktorá 15. marca predstavila svoj najnovší román Zamatový jež. Bol to zároveň priestor na diskusiu o jej krajanskom aktivizme, osobitne v organizácii SLUX - Slováci v Luxemburgu.

Toto podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti mesiaca knihy a Generálny konzulát ho pripravil v spolupráci s partnermi: SLUX, lipa – slovenský book club v Belgicku a vydavateľstvo Lindeni.

Ďalšie kultúrne akcie propagujúce modernú kultúru a súčasných umelcov zo Slovenska Generálny konzulát pripravuje aj v apríli.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)