Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Martin Glváč: Za Galka sa v Migoch vymieňali súčiastky

Martin Glváč Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Martina Glváča bola ohrozená bezpečnosť krajiny.

Sliač 3. septembra (TASR) - Bývalé vedenie ministerstva obrany pod vedením Ľubomíra Galka malo znížiť bojaschopnosť armádnych lietadiel a ohroziť tým bezpečnosť krajiny. Stať sa tak malo po tom, ako koncom roku 2011 prevzalo niekoľko nefunkčných bojových lietadiel MiG 29, ktoré mal ale ruský zmluvný partner odovzdať v poriadku. Namiesto toho rezort dal súhlas na rozobratie strojov na náhradné diely, ktorými zabezpečovali potrebný počet bojaschopných lietadiel. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol minister obrany Martin Glváč.

Podľa neho bývalé vedenie rezortu malo prevziať 12 prevádzkyschopných lietadiel MiG 29 v roku 2011, keď končila Abonentná zmluvy 1 o ich údržbe a servise. Na tomto počte však vtedajšie vedenie ministerstva obrany netrvalo. Namiesto toho podpísalo novú Abonentnú zmluvu 2.

Niektorým stíhačkám pri tom chýbali motory, hlavné agregáty, bloky, alebo aj podvozkové nohy. Ruská strana pri tom mala zabezpečiť dodanie náhradných dielov a následnú opravu. To sa ale nedialo. "Migy sa nepoužívali, ale na súčiastky sa rozoberali a takto kanibalizovali ďalšie lietadlá," pripomenul Glváč.

Súčasné vedenie ministerstva obrany sa už 1,5 roka snaží rokovať s ruskou firmou, aby lietadlá fungovali čo najlepšie. Dnes však táto snaha môže stáť oveľa viac, ako keby sa bol problém riešil v danom čase. Podľa ministra ak vtedy mohol vyjsť obnova na 15 miliónov eur, dnes to môže byť dvojnásobok. Aj preto podáva ešte tento týždeň vo veci podnet na začatie trestného stíhania.

"Dnes stojíme pred rozhodnutím, či investujeme do opráv, ktoré mohli byť pred 2 rokmi lacnejšie o niekoľko miliónov eur a zároveň musíme hľadať nové, alternatívne riešenie budúcnosti zabezpečenia vzdušného priestoru," konštatoval.

Slovensko musí každopádne ešte niekoľko rokov stavať na stíhačkách MiG 29. Ich životnosť končí v roku 2025. Už v najbližších rokoch však musí padnúť rozhodnutie, či pôjdeme do nákupu nových lietadiel, alebo podobne ako v ČR si budeme na prenajatých strojoch kupovať letové hodiny. Podľa zdroja s prostredia armády Slovensko by v budúcnosti pre optimálne zabezpečovanie obrany a výcviku potrebovalo asi 15 bojových lietadiel.

Ľubomír Galko
Foto: TASR/Martin Baumann

Ľ. GALKO: Abonentná zmluva, ktorú po nás zdedil Glváč, je lepšia


Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) zdedil po predchádzajúcom vedení ministerstva lepšiu abonentnú zmluvu, ako bola tá, ktorej platnosť sa skončila v roku 2011. Uviedol to exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) na margo dnešných vyjadrení ministra obrany, že počas Galkovej éry na ministerstve dochádzalo k nesprávnemu prevádzkovaniu a servisu nadzvukových stíhačiek Mig-29.

"Martin Glváč zdedil po nás veľmi slušnú zmluvu s mnohými vylepšeniami a s mnohými výhodnejšími klauzulami a ustanoveniami oproti tomu, ako to bolo predtým," povedal Galko. Za najdôležitejšie vylepšenie považuje možnosť vypovedať súčasnú zmluvu. "Martin Glváč má šancu, má príležitosť, keď tvrdí, že zmluva, o ktorej tvrdím, že je slušná na tie pomery, z ktorých sme vychádzali, tak ju môže bez problémov vypovedať a behom roka dohodnúť zmluvu novú," ozrejmil exminister obrany.

Na otázku či sa za jeho éry rozobrali niektoré stroje na náhradné diely, ktorými sa mali zabezpečovať opravy a bojaschopnosť ostatných stíhačiek, povedal, že sa tak malo diať aj v minulosti. "To nie je otázka posledného roka ani dvoch rokov, ale to je otázka posledných 10 rokov," zdôraznil Galko. Podľa neho je to dôsledok nevýhodných zmlúv. "Tu sa treba opýtať odborníkov z radov vojakov, ktorí pôsobili vo vzdušných silách, či sa to dialo a keď, tak v akej miere, akým spôsobom sa to robilo," uviedol exminister.



Problémom podľa neho nebol ani počet letuschopných stíhačiek. "Podľa zmluvy, ktorá bola platná, malo byť letuschopných 75 percent stíhačiek," uviedol Galko s tým, že pri jeho odchode z rezortu obrany presne toľko stíhačiek aj letuschopných bolo.