Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

MATEČNÁ: Sme malá krajina, ale s veľkými vínami

Na snímke slovenský vinár Jaroslav Macík s fľašou svojho vína vo vinotéke v Múzeu svetových vín vo francúzskom Bordeaux 30. novembra 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Do galérie Múzea svetových vín vo francúzskom Bordeaux uviedli 336 fliaš slovenských vín.

Bratislava/Bordeaux 1. decembra (TASR) - Slovensko je malá krajina, ale s veľkými vínami. Uviedla to vo štvrtok (30.11.) vo francúzskom Bordeaux podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) pri uvádzaní slovenských vín do galérie tunajšieho Múzea svetových vín.

"Svet produkuje víno v 90 krajinách, my sme jedna malá krajina, ale s veľkými vínami. To bolo dnešným posolstvom, dostať do Múzea svetových vín aj slovenské víno. Tých 336 fliaš, ktoré venovali slovenskí vinári je niečo, čo sme chceli, aby sa dostalo do kolísky vinohradníctva a vinárstva. Mnohí ľudia, ktorí navštevujú toto múzeum vín budú môcť ochutnať, otestovať a hlavne ohodnotiť slovenské vína, ktoré majú neuveriteľný potenciál a ktoré vyhrávajú mnohé svetové výstavy," priblížila Matečná.



Zároveň informovala, že s riaditeľkou múzea podpísal slovenský agrorezort memorandum o spolupráci. "Na záver dňa Slovensko odprezentovalo dvoma prezentáciami jednak slovenské vinohradnícke regióny, jednak Malokarpatskú vínnu cestu. Predpokladám, že tí, ktorí sa na prezentácií zúčastnili, boli spokojní. Trochu sme Francúzsku a Francúzom priblížili Slovensko, slovenských ľudí, kvalitné slovenské vína," dodala ministerka.