Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Gönci a Danko predstavili vízie rozvoja a koncept finančných poukazov

Na snímke vľavo nový štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Jozef Gönci, vpravo predseda SNS a predseda parlamentu Andrej Danko počas tlačovej konferencie na tému: Šport, športové poukazy a nové druhy financovania športu 7. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zvýšiť záujem a dostupnosť športových aktivít pre detí má zavedenie finančných poukazov. Tie by mali fungovať na podobnom princípe ako rekreačné poukazy.

Bratislava 7. januára (TASR) - Jozef Gönci, oficiálne prvý štátny tajomník pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR, predstavil v pondelok vízie na skvalitnenie tohto odvetvia. Osobitnou ambíciou, ktorú inicioval aj predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS), je zriadenie osobitného ministerstva športu a cestovného ruchu, ktoré by malo efektívnejšie riešiť problémy, zabezpečovať adekvátne podmienky pre špičkových reprezentantov a priblížiť šport deťom.



Zvýšiť záujem a dostupnosť športových aktivít pre deti má zavedenie finančných poukazov. Tie by mali fungovať na podobnom princípe ako rekreačné poukazy. Rodičia by zaplatili 225 eur, zamestnávateľ by mal dobrovoľnú možnosť pridať 275 eur. Táto suma by bola oslobodená od daní a odvodov.

"Počas prvého polroka vo funkcii chcem vypracovať návrh, aby ho každý dostal na posúdenie," zdôraznil Gönci na pondelkovej tlačovej konferencii.

Cieľom je podľa Danka pre deti, aktívnych či amatérskych športovcov a záujemcov o šport zriadiť haly, vybaviť ich potrebnými športovými prostriedkami, ktoré by boli financované štátom v spolupráci s mestami a obcami. "Toto je cesta a cieľ, aby každé dieťa malo možnosť na Slovensku športovať vo svojej obci aj s podporou štátu," povedal. 

O športové poukazy by mohol požiadať zamestnanec u svojho zamestnávateľa, ktorý zatiaľ na dobrovoľnej báze by mal možnosť prispieť na aktivity dieťaťa zaregistrovaného v športovom klube. "Športové poukazy budú fungovať ako rekreačné poukazy, čiže budú oslobodené od daní a odvodov. To bude vlastne príspevkom od štátu. Taktiež firma bude mať úľavu na daniach, ak by podporila vybraný športový klub," vysvetlil Danko.

Športové poukazy pre deti vníma Asociácia priemyselných zväzov ako ďalší nesystémový krok. Firmám sa podľa nej darí a bojujú o každého zamestnanca, pretože ich je nedostatok. Majú preto už v súčasnosti svoje vlastné fungujúce sociálne benefity. "Aj v tomto prípade ide o zbytočné diktovanie firmám, ako sa majú starať o svojich zamestnancov. Opatrenia tohto charakteru výrazne znižujú konkurencieschopnosť slovenských podnikov. Podnikateľské prostredie sa tak stáva nepredvídateľným. O to viac, že takéto opatrenia vláda prijíma počas roka, keď už majú firmy nastavený rozpočet i plán výrob," tvrdí asociácia. Verí, že návrh nebude schválený bez odbornej a celospoločenskej diskusie.

Poslanec Národnej rady SR za SaS Branislav Gröhling tvrdí, že športové poukazy prezentované stranou SNS sú v rozpore s platným znením zákona o športe. "Ten hovorí, že športový poukaz je príspevok zo štátneho rozpočtu pre rodičov detí do 14 rokov. SNS chce túto záťaž opäť presunúť na zamestnávateľov, podobne ako rekreačné poukazy, čo zákon neumožňuje," uviedol. SaS je za zachovanie financovania športu na základe zákona o športe. Ide podľa strany o transparentný systém rozdeľovania financií, ktorý zohľadňuje výsledky a výkony, bol pripomienkovaný športovými organizáciami a získal podporu naprieč celým parlamentom. SaS je proti svojvoľnému prerozdeľovaniu financií na šport zo strany vlády cez "novovytvorený fond na základe lobingu či politických rozhodnutí".