Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hamerlíková: Hnacou silou vedca je túžba pomôcť a výchova generácie

Petra Hamerlik. Foto: Archív Danish Cancer Society Research Center

Vedkyňa spojila tím na základe skúseností v rôznych vedeckých oblastiach.

Kodaň 16. marca (TASR) – Verím, že moja práca povedie k lepšiemu pochopeniu toho, ako vznikajú nádory mozgu, ako rastú, a nasledovne k efektívnejšej liečbe pacientov trpiacich týmto ochorením, uviedla pre TASR slovenská vedkyňa Petra Hamerlíková, ktorá vedie v Dánsku tím odborníkov.

Vedkyňa spojila tím na základe skúseností v rôznych vedeckých oblastiach. Prostredníctvom nich sa spoločne podieľajú na vyriešení niektorých kritických otázok, ako napríklad pochopenie biológie nádorov mozgu, ako vznikajú a rastú, či akým spôsobom ich možno efektívnejšie liečiť.

"V praxi to znamená, že zbierame živé nádorové tkanivo odstránené pri operácii a potom ho ďalej propagujeme v tzv. nahých myšiach ako malinké nádory (xenografty), ktoré nám slúžia ako model pre náš výskum. S využitím širokého spektra molekulárno-biologických metód potom študujeme mechanizmy, ako tieto nádory unikajú terapii, a snažíme sa nájsť nové liečivá, ktoré by mohli spomaliť ich rast alebo v ideálnom prípade zabrániť ich vzniku," konštatovala. Zároveň zdôraznila, že ľudia s nádorom mozgu sa po stanovení diagnózy dožívajú priemerne 12 mesiacov.

Počas svojej doterajšej praxe sa tímu pod jej vedením podarilo identifikovať niekoľko doposiaľ neznámych mechanizmov, na základe ktorých liečba na nádory neúčinkuje.

"Naše poznatky viedli k testovaniu nových liečiv v preklinických a klinických štúdiách, ktorých výsledky budú jasné až o niekoľko rokov. Bohužiaľ, tento typ výskumu je beh na dlhú trať," dodala.

Petra Hamerlíková odišla do Dánska pred desiatimi rokmi. Momentálne je na materskej dovolenke. Doposiaľ okrem ocenenia ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka získala i niekoľko dánskych vedeckých ocenení.

"Tieto ocenenia nie sú pre mňa také dôležité, aj keď si ich, samozrejme, vážim. Hnacou silou vedca v mojej pozícii je túžba pomôcť tým, ktorí umierajú na toto zákerné ochorenie, a tiež vychovávať novú generáciu nadšených vedcov, ktorí zdieľajú nadšenie pre túto prácu a vnímajú ju ako poslanie," uzavrela vedkyňa.