Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Harabin bude opäť kandidovať na prezidenta, podpisy odovzdá v piatok

Exminister spravodlivosti a bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin (na snímke) bude opätovne kandidovať v tohtoročných prezidentských voľbách. Podpisy na svoju kandidatúru chce v Národnej rade SR odovzdať v piatok (26. 1.). Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii 24. januára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Harabin kandidoval aj v prezidentských voľbách v roku 2019.

Bratislava 24. januára (TASR) - Exminister spravodlivosti a bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin bude opätovne kandidovať v tohtoročných prezidentských voľbách. Podpisy na svoju kandidatúru chce v Národnej rade SR odovzdať v piatok (26. 1.). Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii.

Harabin kandidoval aj v prezidentských voľbách v roku 2019. V prvom kole vtedy skončil tretí. "Opätovne kandidovať je zložité, opäť dávať seba, svoje postoje a skúsenosti do hry zvanej politický zápas o hlas voliča," povedal. Jeho rozhodnutie je motivované aj snahou o ozdravenie atmosféry v oblasti uplatňovania spravodlivosti.

Harabin je odhodlaný brániť národ, vlasť a štátnu suverenitu. Nedovolí podľa vlastných slov Slovensko zaťahovať do vojny proti Rusku. "Naším štátnym záujmom je štátna suverenita SR, dobré medzinárodné vzťahy a mierová existencia Slovenska, zdravá ekonomika," podotkol. Posolstvami Harabinovej kampane sú mier, dôstojnosť Slovenska, právo a spravodlivosť pre každého, rodina a chlieb.

V súvislosti so zahraničnou politikou Harabin uviedol, že Slovensko nemá nepriateľov a nemá územné spory so susedmi. Nemá tiež podľa neho záujem riešiť otázky vojenskou silou ani samostatne, ani v spojení s inými štátmi proti tretiemu štátu.

Na kampaň plánuje minúť zákonný limit financií. "Všetko je v rukách občanov, ktorí prispejú na kampaň, a to, čo prispejú, bude do zákonného limitu použité," priblížil Harabin. Dodal, že billboardy mať po Slovensku nebude.

Kandidovať za hlavu štátu môže podľa zákona každý občan SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Návrhy kandidátov na prezidenta možno odovzdať do 30. januára do polnoci. Kandidáta na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.

Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48-hodinovým volebným moratóriom.