Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Harabin: Súčasná forma volieb na Slovensku nepotrebuje zásadné zmeny

Na archívnej snímke Štefan Harabin. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nemenil by ani právomoci a postavenie hlavy štátu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. marca (TASR) - Súčasná forma volieb na Slovensku nepotrebuje podľa kandidáta na prezidenta SR Štefana Harabina zásadné zmeny. Nemenil by ani právomoci a postavenie hlavy štátu. Uviedol to v rozhovore pre TASR. Rozhovor s Harabinom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na prezidenta SR.



-Čo vnímate ako najdôležitejšiu úlohu prezidenta SR?-
Najvyššou hodnotou je pre mňa človek, jeho sociálne istoty, mierový rozvoj a bezpečnosť spoločnosti. Slovensko nemá vo svete nadriadených a zahraničná politika je iba v našej výlučnej kompetencii. Môj program je orientovaný na konsolidáciu a stabilizáciu spoločnosti prostredníctvom dodržiavania ústavy a zákonov.

-Ktorú kompetenciu prezidenta považujete za najdôležitejšiu, a bez ktorej by ste si vedeli predstaviť výkon prezidentskej funkcie, prípadne, ktorú neplánujete používať?-
Právomoci a postavenie prezidenta republiky tak, ako je to dnes, plne zodpovedá potrebám prezidenta ako reprezentanta štátu, tvorcu zahraničnej a obrannej politiky a ochrancu fungovania suverénneho štátu.

-Niektoré politické strany hovorili o potrebe zmeny volebného systému. Je táto zmena potrebná? Podpísali by ste zmenu volebného systému?-

Podľa môjho názoru súčasná forma volieb na Slovensku v zásade nepotrebuje zásadné zmeny.

-Aký je váš postoj k členstvu SR v NATO a EÚ? Členmi sme už 20 rokov.-
EÚ je v zmysle medzinárodného práva jedna z mnohých medzinárodných organizácií, rovnako ako NATO: nemusíme z nich vystupovať. Musíme trvať na dodržiavaní ustanovení platných zmlúv zo strany administratívy a vedenia Únie. Problém je, že EÚ nemá životaschopnú koncepciu rozvoja: vyvolávanie nenávisti proti Rusku, udeľovanie sankcií, snahy donútiť členské štáty prijímať ilegálnych migrantov, zvýhodňovanie poľnohospodárskej produkcie z Ukrajiny - to nie je rozvoj. Pokiaľ ide o NATO: vlastnú bezpečnosť nemožno tvoriť proti niekomu inému, prestávate žiť v bezpečnom prostredí. Nedovolím zaťahovať Slovensko do vojnového konfliktu.

-Prezident SR je aj najvyšší veliteľ Ozbrojených síl. Aký je váš postoj k financovaniu armády, k jej modernizácii, posilneniu, aj vzhľadom na dianie na východ od našich hraníc?-
Slovensko nemá nepriateľov. Rusko nás vojensky neohrozuje. Za našu obranu sme zodpovední iba my sami. Medzinárodné právo nedovoľuje štátom posielať zbrane do oblastí vojenských akcií žiadnej zo strán konfliktov.

-Ako vnímate pomoc Ukrajine? Ste za členstvo Ukrajiny v EÚ? Únia odobrila začiatok prístupových rokovaní.-
Únia odobrila začiatok prístupových rokovaní. Medzinárodný súdny dvor OSN v Haagu 2.2.2024 definitívne odmietol priznať, že zo strany Ruska ide o terorizmus či genocídu obyvateľov Krymu, odmietol požiadavky Ukrajiny na náhradu škody spôsobenej Špeciálnou vojenskou operáciou Ruska.



O prezidentský palác zabojuje v tohtoročných voľbách celkovo 11 kandidátov. Sú nimi Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.