Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Hlina a Kresák sa stali podpredsedami strany Dobrá voľba a Umiernení

Na archívnej snímke Alojz Hlina v Bratislave 15. decembra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Hlina ocenil spojenie strán a jeho potvrdenie na sneme, hovorí o výzve. Verí, že na Slovensku bude dopyt po stredo-pravej politike.

Bratislava 20. februára (TASR) - Podpredsedami strany Dobrá voľba a Umiernení sa na sobotňajšom (19. 2.) sneme stali bývalý šéf KDH Alojz Hlina a bývalý poslanec Národnej rady (NR) SR a ústavný právnik Peter Kresák. Členom predsedníctva sa stal Radoslav Baťo, ktorý má byť zodpovedný za program strany, a tiež ekonóm a bývalý splnomocnenec vlády Anton Marcinčin so starostom mestskej časti Bratislava-Lamač Lukášom Baňackým. Informoval o tom predseda strany Tomáš Drucker na nedeľňajšej tlačovej konferencii.

"Snem potvrdil významné personálne posilnenie našej strany, aj sme oficiálne schválili zmenu názvu Dobrá voľba a Umiernení, aby sme potvrdili ambíciu zastupovať stredo-pravých voličov," povedal Drucker. Do politiky chce jeho strana vrátiť normálnosť, cieľ vidí v zlepšení Slovenska.

Hlina ocenil spojenie strán a jeho potvrdenie na sneme, hovorí o výzve. Verí, že na Slovensku bude dopyt po stredo-pravej politike. "Normálnej, umiernenej, prediktívnej, predvídateľnej, takej európskej, takej, na ktorú sa dá spoľahnúť. Takú chceme, takú budeme robiť," dodal.
Na archívnej snímke Tomáš Drucker v Bratislave 15. decembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský

Drucker zdôraznil, že najväčším politickým rizikom do budúcnosti je, že súčasnú vládu chaosu nahradí "čierna budúcnosť", teda vláda Smeru-SD, Hlasu-SD a fašistov. "Povinnosťou každého politika je zabrániť takémuto scenáru," vyhlásil. Za hlavný cieľ strany označil vytvorenie alternatívy voči "bláznivej vláde" a "nebezpečnej opozícii". Vyzval ku spolupráci ďalšie politické strany s podobným zameraním.

Na margo referenda o predčasných voľbách Drucker dodal, že napriek nesúhlasu so súčasnou vládou to nepovažuje za systematické a dobré. Poukázal aj na potrebu prijímať ťažké reformy, ktoré sa nie vždy musia páčiť ľuďom a v prípade umožnenia takéhoto referenda by do toho podľa neho nikto nešiel.

Zároveň apeloval na rekonštrukciu súčasnej vlády. Okrem iného kritizoval spory v nej pri zásadných reformách, či neochotu odvolať niektorých ministrov. Hovorí o potrebe odchodu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) a ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO).